БЕР
Вівторок
19
07:35

​У Житомирі в студентів виявили наркотики

Під час профілактичного відпрацювання обласного центру 16 жовтня інспектори підрозділу ювенальної превенції викрили неповнолітніх парубків, які розкурювали наркотичні засоби. За вказаними фактами розпочаті кримінальні провадження. Поліція закликає громадян повсякчас контролювати місцезнаходження, коло спілкування і зайняття своїх дітей.

У Житомирі поліцейські продовжують практику проведення профілактичних рейдів біля навчальних закладів.


– З початком навчального року ми активізували рейдову складову нашої превентивної діяльності. Зокрема, ми працюємо біля шкіл, коледжів і закладів профтехосвіти обласного центру, звертаємо увагу на зайняття молоді на перервах, виявляємо і припиняємо правопорушення неповнолітніх. Найбільш розповсюджені – це куріння і розпивання алкогольних напоїв у публічних місцях. Однак поряд з адміністративними правопорушеннями уже задокументовані і кримінальні, - розповіла керівник підрозділу ювенальної превенції ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук.


Зокрема, 16 жовтня близько 11.30 на одній з вулиць міста ювенальний інспектор звернув увагу на скупчення молоді. У дворі одного з будинків юнаки розкурювали мундштук, від якого йшов характерний запах. Однак поява поліцейських одразу ж зумовила припинення початої ними справи. При перевірці пристрій з рослинною сировиною виявився у 16-річного студента одного із міських коледжів. Обставини правопорушення поліцейські Житомирського ВП ГУНП задокументували. Про подію повідомлені батьки юнака. Тривають відповідні перевірки. Попередня правова кваліфікація – ст. 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) Кримінального кодексу України.


Того ж дня ще одного 17-річного парубка за розкурюванням наркотичних засобів поліцейські застали на пустирі за багатоквартирним будинком. Хлопець невдало спробував заховати специфічний пристрій. Разом із рослинною сумішшю його вилучили поліцейські. Вказане правопорушення також належним чином задокументовано. Розпочато відповідне кримінальне провадження.


Слід зазначити, що чинним законодавством передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність за незаконний обіг наркотиків або психотропних речовин. Зокрема, незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах тягнуть за собою накладення штрафу від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, громадські роботи або адміністративний арешт на строк до 15 діб (ст.44 КУпАП).


А статтею 309 Кримінального кодексу України за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту передбачено покарання у вигляді штрафу, виправних робіт, піврічного арешту, обмеження або позбавлення волі строком до 3 років.


Відтак правоохоронці закликають усіх дорослих громадян не ігнорувати протиправну поведінку підлітків у публічних місцях і реагувати адекватно до ситуації. Батькам же наголошують на сумліннішому ставленні до виховання дітей. Не забувайте роз’яснювати підліткам і юнакам правила поведінки у публічних місцях і наслідки негативних вчинків.

Вчора

Сторінки:
Нагору