КВІ
Субота
20
11:27

​Уникайте інфікування парентеральними гепатитами

В усьому світі група хвороб, відомих як гепатити, вражає сотні мільйонів людей. Гепатит – це захворювання печінки, що викликається, в основному, вірусною інфекцією.

Серед інфекційних хвороб людини вірусні гепатити посідають третю сходинку, поступаючись лише гострим респіраторним вірусним інфекціям та інфекціям шлунково-кишкового тракту. На сьогодні найбільшу небезпеку як медичну, так і соціальну, являють п’ять типів вірусних гепатитів: А,В,С,D і Е.


Причиною виникнення гепатитів типу А і Е є вживання забруднених продуктів харчування та води. Натомість гепатити типу В, С і D розвиваються внаслідок парентерального контакту з біологічними рідинами і призводять до розвитку хронічних захворювань, які часто є причиною цирозу та раку печінки.

За оцінками ВООЗ в усьому світі близько 130-150 млн. осіб хронічно інфіковані вірусом гепатиту С та 240 млн. осіб – вірусом гепатиту В. Щорічно від цих недуг та їх ускладнень помирає близько 1млн.380тис. осіб.


Фахівці стверджують, що впродовж останніх десятиліть в Україні рівні захворюваності на парентеральні гепатити оцінюються як епідемічні.


Ретроспективний аналіз захворюваності на парентеральні гепатити та їх хронічні форми в області, свідчить про стабільність ситуації: показники захворюваності є нижчими, у порівнянні з середніми по Україні. Однак, враховуючи недостатній обсяг робіт по обстеженню груп ризику на маркери гепатитів та недостатність виявлення й реєстрації випадків, показники можуть бути значно вищими.


З метою профілактики та діагностики захворювань на парентеральні гепатити фахівці вірусологічної лабораторії ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України» здійснюють лабораторні дослідження, шляхом визначення серологічних маркерів вірусних гепатитів у сироватках крові хворих та здорових осіб методом імуноферментного аналізу. Такі дослідження призначаються при підвищенні рівня амінотрансфераз, білірубіну, симптомах ураження печінки (болі в правому підребер’ї, жовтушність шкірних покривів, холестаз). Обов’язковим є обстеження пацієнтів, які готуються до операцій, вагітних і плануючих вагітність жінок. Люди з групи ризику (наркомани, гомосексуалісти) повинні регулярно обстежуватися на маркери гепатитів. Проведення вірусологічних та молекулярно-генетичних досліджень належать до робіт, що здійснюються та виконуються за оплату на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 15.10.2002 р. № 1544 «Про затвердження переліку робіт і послуг у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, які виконуються за плату».


Тарифи (прейскуранти) на вірусологічні дослідження біологічного матеріалу та проб з об’єктів середовища життєдіяльності людини із застосуванням імуноферментного аналізу затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2006 р. № 662 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 15.10.2002 р. № 1544 і від 27.08.2003 р. № 1351». Відповідно до зазначеної постанови вартість такого дослідження становить 39,39 грн.


У 2016 році спостерігалося зростання рівнів захворюваності на вірусний гепатит В та С. За вказаний період зареєстровано 62 випадки вірусного гепатиту В та 18 випадків вірусного гепатиту С, що відповідно на 27 та 4 випадки більше у порівнянні з попереднім роком. Окрім того зареєстровано 144 випадки хронічних парентеральних гепатитів, що на 4 % більше, ніж у минулому році. Загалом випадки парентеральних гепатитів реєструються в кожній адміністративній території області.


Враховуючи небезпеку парентеральних гепатитів для населення області, ДУ «ЖОЛЦ МОЗ України» попереджає про головні ризики, пов’язані з інфікуванням та закликає громадян вживати всіх необхідних заходів профілактики захворювань.


Найчастіше парентеральні гепатити передаються внаслідок вживання ін’єкційних наркотичних речовин при спільному використанні інструментарію для ін’єкцій. Крім того інфікування може відбутися під час медичних, хірургічних, зуболікувальних, косметичних процедур, нанесення татуювань, а також при використанні лез для гоління чи інших подібних предметів, які попередньо забруднені інфікованою кров’ю. Щорічно понад 2 млн. осіб хворіють гепатитом внаслідок небезпечних ін’єкцій. Можливе також інфікування при переливанні недослідженої крові та її продуктів. Парентеральні гепатити можуть передаватися й статевим шляхом, а також від інфікованої матері до дитини.


На сьогодні існує вакцина проти вірусного гепатиту В, проти гепатиту С лише розробляється. Безпечна і ефективна вакцина від вірусного гепатиту В може забезпечити надійний захист на усе життя.


Як зазначено вище, основним фактором ризику інфікування є парентеральний контакт з інфікованою біологічною рідиною. Тому, аби убезпечити себе від зараження, варто слідкувати за стерильністю обладнання та інструментарію під час здійснення будь-яких парентеральних маніпуляцій в амбулаторно-поліклінічних закладах, під час косметичних процедур. Пильнуйте, аби всі інструменти, котрі можуть призвести до найменших ушкоджень шкіри або слизової оболонки під час медичних, косметичних та зуболікувальних процедур, були стерильними. Піклуйтеся про своє здоров’я.

Вчора

Сторінки:
Нагору