КВІ
Субота
20
15:25

​Видатки освіти міста: загальний фонд, спеціальний фонд, благодійні батьківські кошти

Представники громадських організацій міста долучилися до Всеукраїнської акції «#ЯПротиПоборівВОсвіті». Акція «Освіто, порахуй потреби!» відбулася, сьогодні, 11 травня, на Михайлівській у Житомирі.

Вже другий рік поспіль громадські діячі з різних міст та сіл України проводять акцію з метою привернення уваги до проблем матеріально-технічного та фінансового забезпечення закладів освіти.


Заступник міського голови Вікторія Краснопір та начальник управління освіти Валентин Арендарчук, а також представники міських навчальних закладів зустрілися з учасниками заходу. Під час зустрічі присутні обговорили питання, що турбують громадян, а саме напрямки використання благодійних батьківських коштів.


Розвиток освіти міста, створення безпечних умов для навчання та виховання дітей в закладах освіти, зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів є пріоритетними питаннями для міської ради. Про це свідчать щорічні видатки на галузь «Освіта» із загального та спеціального фондів (бюджет розвитку міста).


Так, протягом трьох років (2015-2017роки) було використано:

- по загальному фонду 1 млрд. 540 млн. 300 тис. грн.

- по спеціальному фонду (бюджет розвитку міста) 132 млн. 100 тис. грн.;

У 2018 році із загального фонду видатки склали 775 млн. 210 тис. грн., це 50,3 % від видатків за попередні три роки.

За кошти даного фонду здійснюється фінансування на:

заробітну плату з нарахуваннями працівникам галузі «Освіта», що становить 68.6 %;

оплату комунальних послуг, що становить 13.4%;

на харчування дітей пільгових категорій, учнів 1-4 класів, вихованців закладів дошкільної освіти, що становить 6,1%;

утримання закладів освіти, що становить 11,9% (придбання товарів, матеріалів, проведення поточних ремонтів, закупівля миючих, дезінфікуючих засобів, та засобів для чищення у повному обсязі, забезпечення виконання протипожежних заходів, оплата за виконання послуги із забезпечення норм та вимог діючого законодавства з охорони праці, електробезпеки, цивільного захисту, з метрології, енергозбереження, з технічної експлуатації теплових установок, мереж і санітарно-гігієнічних правил та інше).


За кошти спеціального фонду (132 млн. 100 тис. грн.) здійснюється фінансування реконструкцій, капітальних ремонтів та придбання обладнання у заклади освіти, зокрема проведення капітальних ремонтів харчоблоків, пралень, санвузлів, приміщень, спортивних та актових залів, покрівель, інженерних мереж, системи опалення, відновлення групових приміщень, заміна віконних та дверних блоків на металопластикові, будівництво спортивних майданчиків, медіатек, будівництво відеоспостереження, асфальтування територій, придбання холодильно-технологічного обладнання, комп’ютерної техніки, мультимедійного обладнання, дитячого та ігрового обладнання, обладнання для навчальних кабінетів, фільтрів для очищення води, теплолічильників тощо.


На умовах співфінансування (кошти фонду регіонального розвитку та кошти міського бюджету) міською радою

- відновлюється функціонування двох закладів дошкільної освіти: в мікрорайоні Крошня – ДНЗ № 58, в мікрорайоні Богунія - ДНЗ № 32;

- завершується будівництво нового корпусу гімназії № 3.


Крім зазначених коштів, вагому фінансову допомогу надає батьківська громадськість міста. Так, за вищевказаний період батьками надано благодійних внесків у сумі 21,6 млн. грн у вигляді коштів та майна.


Благодійні внески обліковуються відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.08.2000 року № 1222 «Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту, фізичного виховання для потреб їх фінансування».


Забезпечення прозорості використання благодійних батьківських коштів здійснюється таким чином:

оформлено інформаційний стенд про надходження та використання благодійних внесків в кожному закладі;

щоквартально на сайті міської ради управлінням освіти оприлюднюється звіт про надходження та використання власних надходжень у закладах освіти.


Станом на травень 2018 року завершуються роботи зі створення окремих сайтів освіти, через які буде здійснюватися комунікація між адміністрацією закладу, педагогічними працівниками та батьківською громадськістю. Зокрема, оприлюднюватиметься інформація про надходження та спрямування добровільних батьківських внесків в розрізі сум та напрямків.


Звертаємо Вашу увагу, що примусове стягнення батьківських коштів заборонено. У випадку наявності вказаних фактів просимо невідкладно просимо невідкладно звертатися до управління освіти (вул. Велика Бердичівська,7, тел.. 47-48-36), а також до заступника міського голови Вікторії Краснопір для оперативного реагування.

Вчора

Сторінки:
Нагору