КВІ
П'ятниця
19
07:27

​Віктор Развадовський не впевнений, що за сучасних реалій чиновники погодяться підвозити своїх дітей до іншої школи

Проблемне питання з реорганізацією загальноосвітньої школи в селі Товща Романівського району з середньої у початкову уже стало, на жаль, сумним загальноукраїнським надбанням. А все тому, що попри задеклароване право людей внаслідок децентралізації влади самим вирішувати власну долю, керівництво району проігнорувало думку жителів цього населеного пункту.

"Ні вчителів, ні батьків 38 учнів, ні голову селищної ради не було повідомлено про такий намір влади району перед сесією Романівської районної ради. Не були вони запрошені навіть на сесію, на якій розглядалося це питання. Про рішення щодо реорганізації нашої школи батьки дітей довідалися з мережі Інтернет", - стверджує депутат районної ради Олександр Турбовський.

Батьки школярів бояться відпускати своїх дітей до іншого навчального закладу, що знаходиться на відстані біля 20 км. Такі побоювання диктує стан підвізної дороги, яку самотужки доводиться ремонтувати місцевим підприємцям. А зимою, через замети, виявляється, їм тижнями в село не привозять навіть хліба.

"Дорога дуже далека - 18 км. Не ремонтується владою. Зимою мають місце проблеми із розчищенням її від снігу. В такі періоди діти не зможуть відвідувати запропонований їм загальноосвітній навчальний заклад в Романові", - вважає Оксана Войцехівська.

"У мене п'ятеро діток. Троє навчається у школі. Звичайно, я проти такої реорганізації школи. Адже по дорозі чи під час навчання з дитиною може щось трапитися. Наприклад, захворіє. Маючи ще маленьку дитину, я не впевнена, що зможу вчасно прийти на допомогу своєму школярику. А тут у селі - у будь-яку хвилину", - ділиться аргументами Надія Дяченко.

Вважаючи відповідне рішення Романівської районної ради порушенням своїх конституційних прав, жителі села Товща вдалися до акцій протесту - мітингів, пікету біля приміщень Житомирської обласної державної адміністрації та обласної ради, перекриття доріг.

Зважаючи на це, народний депутат України Віктор Развадовський звернувся за допомогою до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана: його депутатський запит з даного питання 9 вересня поточного року підтримала Верховна Рада України. Після чого зазначена проблема ким тільки не вивчалася?... Однак, поки безрезультатно.

"Якби тим, хто ухвалив це рішення довелося в морозну погоду у холодному автобусі по бездоріжжю та на таку відстань вести свою дитину до школи, не впевнений, що їх бачення реформування країни було б саме таким. Навіть за умови, що там буде вищий рівень надання знань", - сказав 17 вересня під час перебування у Товщі Віктор Развадовський, куди прибув на запрошення місцевої громади.

Разом з тим, усвідомлюючи необхідність відвідувати дітьми загальноосвітній заклад уже зараз, народний депутат закликав і жителів Товщі, і представників районної ради до пошуку компромісу: або скасовувати сумнозвісне рішення районної ради, або перетворювати Товщенську ЗОШ І-ІІ ступенів на філію Романівської опорної школи. При цьому з обов'язковою гарантією того, що не школярі з села будуть їздити до райцентру, а учителі звідти до дітей у Товщу. Для досягнення цього він зобов'язався провести перемовини з чиновниками Житомирщини та направити відповідне звернення Президенту України.

Третій варіант - шукати справедливості у суді. Однак, це процедура тривала.

Вчора

Сторінки:
Нагору