КВІ
Четвер
25
12:40

​Житомир ділиться досвідом з підвищення енергоефективності в житловому секторі

27 вересня у Житомирі стартував інформаційний тур «Енергія твого дому», що спрямований на підвищення обізнаності українців щодо впровадження енергоефективних заходів у житловому секторі.

Першим заходом в рамках інформаційного туру став брифінг за участі міського голови Сергія Сухомлина, менеджера проектів сектору енергетики Представництва ЄС в Україні Ольги Бороданкової, представників Держенергоефективності, неурядових та донорських організацій. У місті Житомирі діє міська програми підтримки «теплих» кредитів. За даною програмою ОСББ можуть отримати на вибір або 30% від суми тіла кредиту, або компенсацію всієї суми відсотків по кредиту. В міському бюджеті на 2017 рік передбачено фінансування у розмірі 3 млн грн, а на 2018 рік планується передбачити 4,0 млн грн.


«У 2017 році вже 24 ОСББ взяли «теплі» кредити і кількість таких кредитів зростає. Таким чином, ми від часткових заходів зменшення використання енергоресурсів переходимо до комплексних модернізацій жилих приміщень», - розповів міський голова Сергій Сухомлин. Місто Житомир є підписантом Угоди Мерів з 2012 року. Відповідно до взятих зобов’язань місто повинно зменшити викиди СО2 на 20% до 2020 року. З метою виконання зобов’язань у 2015 році розроблено та затверджено План Дій Сталого Енергетичного Розвитку міста Житомира.


«В рамках стратегії розвитку комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго» вже відбувся перший тендер на будівництво ТЕЦ на альтернативному паливі, що передбачає виробництво електроенергії та продаж її по зеленому тарифу. Даний проект буде реалізований за кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвиту. Ще одну ТЕЦ планується побудувати за грантові кошти уряду Швейцарії», - зазначив міський голова. – Крім того, у місті Житомирі впроваджується проект з комплексної модернізації житлових кварталів. В одному із мікрорайонів міста – Малікова, наразі триває комплексна заміна теплових мереж із встановленням індивідуальних теплових пунктів, паралельно з цим мешканці утеплюють будинки в рамках програми «теплих» кредитів. Ці заходи дозволять перейти від модернізації окремих будинків до формування енергоефективних кварталів».


Менеджер проектів сектору енергетики Представництва ЄС в Україні Ольга Бороданкова, зауважила, що енергоефективність один із пріоритетних напрямків співпраці між Україною та Європейським Союзом.


«Місто Житомир твердо став на шлях впровадження енергоефективності і може поділитися досвідом з іншими містами України. Питання енергоефективності – це не тільки питання енергонезалежності, комфорту й якості життя українців, а й питання економічного розвитку країни. Тому енергоефективність є однією з головних сфер співпраці між Україною та Європейським Союзом. Наразі головним пріоритетом є житлова сфера. Адже головний споживач енергії – це громадянин. Тому жителі мають мати всі інструменти та можливості інвестувати у своє житло», - зауважила Ольга Бороданкова менеджер проектів сектору енергетики Представництва ЄС в Україні.

Вчора

Сторінки:
Нагору