БЕР
П'ятниця
29
14:41

Матвій Хренов: Зменшення навантаження – частина успішного повернення інтересу до навчання

​Заступник міського голови Матвій Хренов, розповів про проміжні результати щодо дотримання вимог обсягів домашніх завдань для учнів початкової школи.

На практиці підтверджується те, що більшість дітей перевантажена навчальною активністю – сюди входить і нерівномірне навантаження упродовж тижня, зайнятість дітей в гуртках та секціях, складність матеріалу та програми. Сюди ще додати індивідуальні психологічні та фізичні особливості дитини – неуважність та відсутність концентрації, можна сказати, що часу на розваги у дітей не має. Крім того, заявлений обсяг і час на виконання домашніх завдань норми наче і не перевищує, але у 52% учнів сумарний час на їх виконання значно більший за норму.


Загалом, за два місяці можна спостерігати, що на вихідні дні все ж прослідковуються зміни і діти справді стали «вільнішими».


Хоча є поодинокі випадки, коли вчителі задають домашні завдання на понеділок, що є порушенням нормативних вимог. Бажано такі предмети як природознавство, англійська мова, які мають 2-3 години на тиждень, недоцільно у розкладі планувати на понеділок.


Найбільше часу та сил на виконання для учнів 2 класу потребує математика та українська мова, що, на думку батьків, пов’язано зі складною програмою та неуважністю дітей; для третьокласників і четвертокласників – англійська мова, виконання якої зумовлюється великою кількістю письмових завдань та необхідністю вивчення матеріалу напам’ять і потребує щонайменше до 30 хвилин. Цей факт слід взяти до уваги вчителям-предметникам.


У більшості випадків учителі не враховують, що вільний від уроків час діти проводять на гурткових заняттях, відвідують секції, грають на вулиці та з друзями, читають, малюють.


Як свідчать результати опитувань, щоб уникнути перевантаження учнів учителям необхідно практикувати диференціацію домашніх завдань, які створять оптимальні умови для самостійної роботи кожного учня. На жаль, така форма роботи рідко використовується вчителями.


Результативність виконання домашньої роботи учня залежить від усіх учасників освітнього процесу, як від освітнього закладу, так і від батьків. У половини дітей відсутній стимул для виконання домашніх завдань – лише почуття обов’язку змушує їх сідати за уроки. 54% опитаних учнів постійно відчувають втому.


Нижче приведу методичні рекомендації щодо профілактики перевантаження учнів початкових класів домашнім завданням, розроблені спеціалістами міського відділу освіти.


Заступнику директора з НВР:

  • Проаналізувати дотримання вчителями методичних рекомендацій з метою своєчасного виявлення й корекції недоліків у визначенні обсягу домашніх завдань, їх доцільності та уникнення перевантаження.
  • Забезпечити методичний та консультаційний супровід учителів початкових класів щодо дотримання рекомендацій МОН та інших нормативних документів
  • Координувати роботу класоводів, соціально-психологічної служби, батьківської громадськості з метою створення найбільш сприятливих умов для успішної адаптації всіх учнів до навчання у школі
  • Тримати на постійному контролі організацію освітнього процесу відповідно до вимог Нової української школи, Закону «Про освіту» тощо .
  • Відкоригувати з другого семестру, за необхідності, розклад уроків.


Соціально-психологічній службі:

  • Дослідити особливості процесу самопідготовки в групі продовженого дня, виявити труднощі, які перешкоджають успішному її проходженню та надати відповідну допомогу.
  • Проаналізувати задіяність молодших школярів у позанавчальний час різними секціями, гуртками тощо.
  • Розробити рекомендаційний порадник для батьків щодо уникнення стресових ситуацій через небажання дітей учитись.


Голові шкільного МО:

  • Організувати тренінги щодо добору сучасних ефективних форм, методів роботи стосовно успішного просування кожної дитини за власною освітньою траєкторією та вплив домашнього завдання на успішність школяра.
  • Активізувати роботу шкільного методоб’єднання на реалізацію компетентнісного підходу до навчання учнів.


Учителям початкових класів:

З метою покращання освітнього процесу:

  • Керуватися інструктивно-методичними рекомендаціями при підготовці та проведенні уроків, систематично опрацьовувати матеріали офіційного сайту МОН України
  • Дотримуватись програмових вимог та методичних рекомендацій щодо організації освітнього процесу
  • Удосконалювати уміння моделювати уроки з урахуванням ключових засад компетентнісного підходу, диференційованого й індивідуалізованого, міжпредметних зв’язків
  • Змінити власні підходи до роботи з батьками на перевагу більш індивідуалізованим партнерським стосункам.
  • З метою недопущення перевантаження учнів:
  • Мінімізувати використання зошитів з друкованою основою («Природознавство», «Основи здоров’я»), забезпечувати практичну спрямованість навчання на цих предметах.
  • Дотримуватись нормативності у обсязі домашніх завдань.


На кожному уроці:

- враховувати посильність завдань для самостійного виконання учнями ;

- не пропонувати завдання на невідпрацьований матеріал, який не пояснювався на уроці;

- пропонувати домашні завдання, які мають місце виключно за умов зорієнтованості на конкретну дитину і відповідною диференціацією за рівнем складності та змістом;

- враховувати зайнятість учнів, їх темп і ритм роботи, стан їхнього здоров’я тощо.

  • Не задавати домашніх завдань у 1-му класі та учням 2-4 класів на вихідні дні, канікули.
  • Відмовитися від механічного заучування навчального матеріалу, використовувати дидактичні ігри, що ґрунтуються на активізації кінестетичного каналу сприйняття інформації, практикувати проведення квестів, практикумів, тренінгів, інтегрованих уроків.


Вихователям ГПД:

- Вилучити з режиму роботи першокласників самопідготовку та урізноманітнити їх дозвілля;

- Привчати дітей до правильної організації часу при виконанні домашніх завдань.

Сторінки:
Нагору