КВІ
Четвер
25
00:30

​Юрій Павленко: Аграрії не в змозі далі тягнути на своїх плечах соціальну інфраструктуру села

Влада ніяк не може зрозуміти, що підхід «село на утриманні колгоспу-мільйонера» себе вже вичерпав

На цьому народний депутат України, голова Житомирської обласної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Юрій Павленко наголосив за підсумками робочої поїздки у південні райони Житомирщини.

"На жаль, в Україні досі зберігається пост-радянський підхід в цьому питанні: відповідальність за соціальний розвиток села продовжують покладати на правонаступників колгоспів / радгоспів - аграрні компанії і фермерів, які «повинні» ремонтувати дороги, школи, дитсадки і т.д. Влада ніяк не може зрозуміти, що підхід «село на утриманні колгоспу-мільйонера» себе вже вичерпав. Свідчення тому - за роки незалежності з карти України зникли 457 сіл", - акцентував політик.

Юрій Павленко наголосив, що головна причина цих проблем - відсутність у влади комплексної і багаторічної стратегії розвитку сільського господарства та сільської місцевості. Українське село вимирає. Тут нема роботи. Тут масово закриваються школи, амбулаторії, будинки культури. За даними Інституту освітньої аналітики, у сільській місцевості за минулий рік найбільшого скорочення зазнали загальноосвітні навчальні заклади у Житомирській, Чернігівській і Волинській областях. Опозиційний блок Житомирщини підтримав людей у їх судових позовах до влади проти закриття шкіл, надав їм юридичну допомогу. Проте владі байдужа думка громади.

Саме тому з сіл виїжджає молодь. Вона просто не бачить ніякої перспективи. У селах одні з найнижчих зарплати, розвиток сільської місцевості відбувається за "залишковим принципом". Якщо державі потрібно на чомусь заощадити, вона починає з сіл, сільських шкіл, бібліотек, закладів сільської медицини. Це призвело до того, що аграрії не в змозі далі тягнути на своїх плечах соціальну інфраструктуру села, яка продовжить руйнуватися.

"Якщо влада не змінить свою політику в аграрному секторі, якщо не прислухається до вимог Опозиційного блоку припинити урізання програм держпідтримки і не збільшувати податковий тиск на сільськогосподарську галузь, якщо держава не поверне аграріям усі пільги, яких вони були позбавлені за останній час, українському селу не вижити", - резюмував народний депутат.

Вчора

Сторінки:
Нагору