БЕР
П'ятниця
29
13:55

​«Батьківщина»: підвищення ціни на газ – це злочин Порошенка проти українців

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко у парламенті заявила, що підвищення тарифів на тепло на 23% – це останній постріл Петра Порошенка у власний народ. Це злочин проти громадян, рішення має бути скасовано, а всі причетні до нього притягнуті до відповідальності.

Партія "Батьківщина" наголошує, що оприлюднене 19 жовтня 2018 року рішення влади про підвищення ціни на газ для громадян на 23,5% вже з 1 листопада означає пропорційне зростання тарифів на тепло та гарячу воду. Наступний етап подорожчання – ще на 60% - запланований на наступну весну.


Рішення про подорожання ухвалив особисто президент Порошенко. Проте, він буд-якими способами намагається відхреститися від цього, бо хоче уникнути відповідальності.


Партія "Батьківщина" відповідально заявляє, що всі спроби перекласти вину на уряд чи «попередників» є брехливими. Усі кредити, які під час світової фінансової кризи брав уряд Тимошенко, повернули ще до 2012 з відсотками. Усі борги, які Україна змушена сплачувати зараз, накопичені за часів президентства Порошенка!


Обіцянки компенсувати втрати за рахунок субсидій є фальшивими. Навіть нинішні субсидії держбюджет в повному обсязі не сплачує. Кількість тих, кому буде потрібна субсидія, зросте. Але грошей на це в проекті бюджету на наступний рік заплановано не більше, а менше. Це означає, що українців планують позбавляти субсидій ще жорсткіше і брутальніше. А справжнім знущанням видається те, що рішення про подорожчання газу ухвалили менше ніж за два тижні до самого подорожчання. Щоб підготуватися і перерахувати ті ж субсидії, просто не вистачає часу. Це загрожує безладом, від якого постраждають насамперед пересічні громадяни.


"Батьківщина" вимагає:

– скасувати це необґрунтоване і злочинне рішення. Подорожчання газу не має відбутися. Для цьому ми маємо використовувати усі можливі засоби – від надзвичайних сесій до акцій протесту. Народ має право на самозахист.

– встановити і притягнути до відповідальності усіх причетних до ухвалення цього рішення. Це точно відбудеться після зміни влади. Але почати треба зараз, до виборів. Це може запобігти новим злочинам, що можуть плануватися у наступні 7 місяців.

– зменшити тарифи до справедливого рівня.

–ліквідувати посередника «Нафтогаз України». Якщо монополія буде скасована і на забезпечення потреб громадян буде спрямований газ вітчизняного видобутку, тариф можуть бути знижені у 2-3 рази.

Нагадаємо, що фракція «Батьківщина» звернулася до голови Верховної Ради Андрія Парубія з вимогою негайно скликати позачергову сесію парламенту, на якій потрібно ухвалити постанову про мораторій на підвищення тарифів, яким безпосередньо заборонити уряду чергові протизаконні рішення.

«Батьківщина» у Верховній Раді вже отримала підписні листи. Згідно з Конституцією, таке позачергове засідання парламенту може скликати або спікер, або 150 депутатів. Народні депутати від «Батьківщини» вже поставили свої підписи.

Довідково

Чому було ухвалене таке рішення? Чому саме зараз? Влада плутається у поясненнях і висуває одразу кілька версій, кожна з яких є фальшивою за суттю:

– необхідність встановлення «ринкової» ціни. Але ринкову ціну не встановлюють урядовим рішенням. У більшості цивілізованих країн, які нам ставлять за приклад, навіть у США - тарифи не віддають цілком на відкуп ринку. Та й на ринку ціна встановлюється рівновагою платоспроможного попиту і пропозиції. Спроможність громадян потягнути підвищені ціни якраз під великим сумнівом. А пропозиції газу власного видобутку, собівартість якого втричі менша навіть за нинішню ціну цілком досить для задоволення потреб населення;

– потреба доведення ціни на газ в Україні до «європейського рівня». Проте, не існує навіть двох країн ЄС з однаковою ціною на газ. Тарифи на газ, на воду, на тепло встановлюються в кожній країні самостійно, з врахуванням того, скільки здатні платити споживачі, скільки потягне народ;

– виконання вимоги МВФ, щоб отримати стабілізаційний кредит і уникнути дефолту. Але пропозицію підняти ціни на газ висунув на МВФ, а сама влада перед початком переговорів. МВФ вимагає збалансованого бюджету, але підвищення цін, що тягне за собою необхідність виплачувати більше субсидій цей бюджет розбалансує. Не кажучи вже про те, що за кредит, який надається корумпованій владі, розплачуватися пропонують пересічним громадянам, які цього кредиту навіть не побачать;

– нестача коштів у бюджеті, щоб розраховуватися по кредитах, набраних «попередниками». Звинувачують, як завжди безпідставно, навіть уряд Тимошенко. Але виходить, що людям пропонують заплатити, щоб отримати новий кредит, тобто влізти в іще більші борги.


Партія "Батьківщина" наголошує, що справжніх причин подорожчання дві:

1. нездатність влади і особисто Порошенка не лише провести реформи, а й просто впоратися із поточною ситуацією, «звести кінці з кінцями»;

2. прагнення напередодні неминучого краху цієї влади вкрасти все до чого лише зможе дотягнутися рука. Найкращі родовища України розібрані корумпованим оточенням Порошенка. І за 7 місяців, які залишилися до завершення його влади, воно хоче видобути якомога більше палива з надр і грошей за це паливо з кишень пересічних українських родин. Які потім опиняться на їхніх офшорних рахунках.

Сторінки:
Нагору