БЕР
П'ятниця
29
09:27

​Демократи об’єднались з сильною лідеркою, аби зупинити фальсифікації

Ми звикли вважати, що демократія – це багато різних думок, конкуренція ідей та програм. Це і дійсно так. Та що робити, коли режим хоче розчавити демократичні свободи, скупити виборців та узурпувати владу? Правильно, треба об’єднуватись.

Лідери демократичних сил Юлія Тимошенко, Андрій Садовий, Анатолій Гриценко, Олександр Шевченко та Віктор Бондар у прямому ефірі, на очах мільйонів телеглядачів підписали меморандум про об’єднання проти фальсифікацій та підкупу виборців. Фактично, це перший конкретний крок до реального об’єднання демократичних сил після Революції гідності.


Найефективніше об’єднання політиків відбувається під час виборів на головну державну посаду. Коли йдеться про одну виборну посаду – перед демократами постає вибір: об’єднатись довкола найсильнішого, чи програти усім разом. За другого сценарію програють не тільки політики – програють прості люди, оскільки узурпація влади та антинародні дії стають невідворотними.


Пригадаймо президентські вибори 2010 року. Тоді демократичні сили не об’єднались. Це дозволило прийти до влади Віктору Януковичу. Чим завершилось – також пам’ятаємо: політичні переслідування, відмова від євроінтеграції, революція, втеча у Ростов, окупація Криму, війна на Донбасі.


Протягом п’ятьох років післяреволюційної влади ми не побачили реальних змін на користь людей. Клани і олігархи з новою силою почали споживати Україну та людей. Тарифи збільшено у понад 10 разів, медицина стала недоступною людям, робочі місця скорочуються, а молодь їде за кордон у пошуках кращої долі. Проводиться грабування людей подвійною сплатою за комірні. Це відбувається паралельно зі скороченням населення, вбивствами активістів та продовженням війни. Найбільш резонансні справи, як вбивство правозахисниці Ірини Ноздровської, активістки Катерини Ганзюк, розстрілу ветерана АТО Віталія Олешка досі не розкриті. Імена замовників – не встановлені. Навіть за часів Януковича ми не бачили стільки вбивств активістів та нападів на журналістів.


Чи хочемо ми продовження такої політики ще на п’ять років? Кожен відповість собі сам. Влада організовує скупку та масові фальсифікації. У інший спосіб вона просто не вистоїть.


Об’єднання опозиційних політиків на президентських виборах – це показник того, що найпопулярніші лідери готові пожертвувати власними амбіціями заради спільної мети – повернути владу людям, збудувати Україну як демократичну, європейську країну, де інтереси людей є першочерговими.


Лідери демократичних сил - Юлія Тимошенко, Андрій Садовий, Анатолій Гриценко, Олександр Шевченко та Віктор Бондар конкретними справами, а не порожніми обіцянками засвідчили: вибір у України є. Це вибір між демократією і тиранією, між справедливістю та безчесністю, між інтересами людей та інтересами олігархів.


Чи використає Україна шанс на стрімкий розвиток, чи зникне з політичної карти світу – це вибір, який повинен зробити кожен з нас у головну неділю цієї весни.


Сергій Биков,

Голова аналітичного центру ІНПОЛІТ

Вчора

Сторінки:
Нагору