БЕР
Четвер
28
22:25

​"Медична реформа": бюджетні гроші підуть не за пацієнтом, а куди чиновник скаже

Ключовим моментом медичної реформи, яку по-шахрайськи проштовхує влада, є створення так званої Національної служби здоров'я, якій планується віддати у розпорядження усі 70 млрд.грн на медичні субвенції.

Про це у своєму блозі написав народний депутаті від "Батьківщини" Ігор Луценко.

Ігор Луценко звернув увагу не те, що під гаслами про "децентралізацію", уряд Гройсмана намагається запровадити гіперцентралізація, яка завжди приводить до гіперкорупції та гіпернеєфективності.

На переконання народного депутата від "Батьківщини" створенні Національної службою здоров'я дуже нагадує історію зі створенням Національної поліції замість міліції. Внаслідок якої зросла злочинність і впала розкриваємість злочинів.

Гіперцентралізація розподілу коштів позбавить відповідальні регіональні еліти, де вони ще залишилися, та відповідальних депутатів-мажоритарників можливостей та механізмів піклуватися про свої регіони і про своїх виборців. А в нас саме регіональні еліти в силу об'єктивних обставин значно більш відповідальні, ніж центральна влада, тому що вони завжди знаходяться ближче до людей, до їхніх проблем та їхнього болю.

Ігор Луценко зазначає, що гасло Уляни Супрун "Гроші йдуть за пацієнтом" є лише красивою, але не об'єктивною метафорою. Бюджетні гроші самі нікуди не ходять – їх завжди відправляє відповідний чиновник. У випадку запропонованої моделі медичної реформи це будуть чиновники Національної служби здоров'я. А це вже механізм корупційного використання державних коштів на власний розсуд чиновників.

Народний депутат зазначив, що сучасний рівень корупції серед чиновників від медицини вже призвів до нестачі коштів на ліки для пацієнтів. Так, останні поставки ліків за бюджет 2015 року завершилися лише на початку 2017 року. 4 млрд. гривень на закупівлю ліків бюджету 2016 року були так само виведені з під дії закону про держзакупівлі. І вся ця сума була перерахована якимось "міжнародним організаціям" ще у листопаді 2016 року. Станом на червень місяць поставки 2016 року не перевищують 25% відсотків від їх загального об'єму. Умови договорів лишаються закритими від українського суспільства.

Народні депутати від "Батьківщини" пропонують альтернативу "медичній реформі" Супрун. Це системний законопроект №4456, яким передбачається запровадити:

1. порядок визначення вартісних характеристик медичної допомоги її складових та рівня (обсягу) державних гарантій щодо медичного обслуговування;

2. системне розмежування функцій замовлення і надання послуг;

3. прозорі механізми багатоджерельного фінансування закладів охорони здоров’я;

4. структурно-функціональні орієнтири оптимізації мережі закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності;

5. запровадження сучасного інструментарію і механізмів управління якістю медичного обслуговування.

Сторінки:
Нагору