КВІ
Вівторок
23
22:28

Людмила Янушевич: Найбільш прийнятною моделлю майбутнього земельного ринку землі ми вбачаємо модель, яку практикують Ізраїль та Канада

20 квітня, в офісі Житомирської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» відбулась прес-конференція заступника голови обласної організації, керівника Житомирської міської організації ВО «Батьківщина» Людмили Янушевич.

Людмила Янушевич розповіла журналістам, що 9 квітня в Києві відбулися збори громадян України щодо ініціативи проведення Всеукраїнського референдуму про заборону продажу сільськогосподарської землі. У зборах прийняло участь понад 2 тисячі учасників. На зборах було оголошено початок процедури проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з питання безстрокової заборони продажу сільськогосподарської землі. На зібранні було прийняте рішення винести на Всеукраїнський референдум питання в такому формулюванні: «Чи підтримуєте ви продовження існуючої заборони на продаж земель сільськогосподарського призначення безстроково?».


Пані Янушевич розповіла, що ініціатором даного заходу стала політична партія ВО «Батьківщина» та її лідер Юлія Тимошенко, яка наголосила, що тільки народ України може вирішувати долю землі сільгосппризначення, і це «доленосна боротьба за землю».


Саме Юлія Тимошенко звернула увагу українців на те, що президент Порошенко, як Гарант Конституції, мав право виконати норму Основного закону й оголосити про проведення референдуму і таким чином запитати у українців, чи вони хочуть дозволити продаж сільськогосподарської землі. Але глава держави таким правом не скористався. Натомість, він за спиною у народу підписав Меморандум, яким планують дозволити продаж землі, проте не запропонував ініціативу щодо обговорення суспільством питання продажу землі.


Людмили Янушевич і вся обласна партійна організація «Батьківщини» підтримують тезу Юлії Тимошенко, що президент Порошенко намагається відкрити ринок продажу с\г земель в Україні для отримання надприбутків для аграрної мафії. А заборону на продаж с\г землі треба вводити тому, що саме час потрібен, щоб міцно і надійно поставити на ноги українське фермерство: «Щоб у нас, як і в усіх аграрних розвинутих країнах, було не 30 тис. ферм, а хоча б як у Польщі – 2,5 млн. фермерських господарств».


Після того, як це все буде зроблено, якщо народ України забажає повернутись до питання продажу земель сільськогосподарського призначення, він може це знову зробити через референдум. І тільки за умови викупу паїв державою та, можливо, місцевими громадами.


Людмила Янушевич нагадала журналістам стратегію «Батьківщини» по вирішенню питання продажу землі, яку озвучила Юлія Тимошенко: «Найбільш прийнятною моделлю майбутнього земельного – цивілізованого! – ринку землі ми вбачаємо модель, яку практикують Ізраїль та Канада. В Ізраїлі понад 80% сільськогосподарської землі належать державі та паї здаються в довгострокову оренду фермерам. В Канаді понад 91% землі перебуває в державної власності і тут землю також здають в оренду фермерам. Тобто, орендувати землю будуть ті, хто її обробляє, хто турбується про неї, а не будь-хто!»


Водночас заступник голови Житомирської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Людмила Янушевич пояснила журналістам, що під час зборів громадян України було затверджено склад ініціативної групи у кількості більш ніж 10 000 осіб з різних областей України. Подібні ініціативні групи створені по всіх містах та районних центрах Житомирської області.


Також було заявлено: мораторій на продаж землі не означає, що якимось чином порушені права власників земельних наділів, які хочуть їх продати, адже на розгляді у Верховній раді України знаходиться законопроект під авторством лідера ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко, який передбачає, що землю у селян може скуповувати лише держава або спеціально уповноважений державний орган. Таким чином, земля буде у власності держави, а вона буде давати її в оренду фермерам, які готові на ній працювати.

Вчора

Сторінки:
Нагору