КВІ
Субота
20
12:25

​Юлія Тимошенко: Кланова модель управління країною тримається на мажоритарних округах

Вибори до Верховної Ради України мають відбуватися за пропорційним принципом і фракція «Батьківщина» голосуватиме за Виборчий кодекс, яким пропонується відмовитися від змішаної системи виборів.

Про це лідер фракції Юлія Тимошенко повідомила в прямому ефірі телеканалу «ICTV».


«Проголосований у першому читанні Виборчий кодекс був підтриманий нашою фракцією і ми надали всі необхідні правки», – наголосила вона.


Політик пояснила, що шанс зламати олігархічну модель управління країною є лише за умови впровадження виборів за партійними списками: «Треба прибрати ганебну мажоритарну складову з однієї причини – кланова модель правління країною тримається саме на цих мажоритарних округах».


Голова партії зазначила, що нині є чинною змішана система виборів, коли 50% складу парламенту формується за партійними списками, а 50% – обирається на мажоритарних округах і нагадала, що повернення до неї відбулося за сприяння Віктора Януковича.


«На мажоритарних округах обирається конкретний депутат. За те, щоб пройти, він вкладає від 1 до 3 млн дол. Іноді, наприклад, під час революції, коли опозиція об’єднувалась, кандидати проходили до парламенту без грошей. Але сьогодні там, де платять великі гроші, там і проходять по мажоритарним округам. Ніхто й копійки не вкладе, якщо потім не відпрацює їх в парламенті. Тобто мажоритарні депутати приходять відбити те, що вклали на окрузі. Так йдуть представники кланів, вкладають гроші, проходять в парламент і знову керують країною, як і раніше і протягують лобістські закони задля наживи», – зауважила парламентарій.


Юлія Тимошенко також вказала на вади ідеї зниження прохідного бар’єру для партій до 2%: клани можуть перегрупуватися і через штучні партії, які будуть створені перед виборами, зайти до парламенту. І країна втратить шанс викорінити клани з влади, додала вона.


«Зараз, як ніколи, ми підішли до межі, коли можна зламати кланову систему», – наголосила лідер «Батьківщини» і попередила, що партія боротиметься проти фальсифікацій на кожній дільниці.


«За 26 років ми, на жаль, так і не розірвали цей зв’язок махрової корупції, використання країни через політику. У нас є шанс. І «Батьківщина» серед тих, хто хоче цю систему змінити», – підсумувала політик.

Вчора

Сторінки:
Нагору