БЕР
Четвер
28
21:59

​Юлія Тимошенко та "Батьківщина" - лідери народної підтримки

Згідно з результатами спільного соціологічного дослідження, проведеного зусиллями трьох соціологічних компаній (КМІС, Центр Разумкова та Соціологічна група Рейтинг) лідером президентського рейтингу залишається Юлія Тимошенко. Вона з різницею майже у два рази випереджає найближчих своїх конкурентів.

Юлію Тимошенко у боротьбі за посаду президента готові підтримати 21% тих, хто визначився з вибором та мають намір взяти участь у голосуванні. В.Зеленського підтримують 11%, П.Порошенка – 10%, А.Гриценка – 10%, Ю.Бойка – 9%, О.Ляшка – 8%, С.Вакарчука – 6%, Є.Мураєва – 5%. Рейтинг інших кандидатів – менше 5%.

Зростання президентського рейтингу лідера партії "Батьківщина" відбувається впродовж останнього півріччя проведення його вимірювань і кількість тих, хто повірив у перемогу Ю.Тимошенко на президентських виборах зросла за цей період майже удвічі.

Юлія Тимошенко є лідером електоральних симпатій в усіх макрорегіонах країни, за винятком Донбасу, де вона поступається Ю.Бойку.

Кожен п’ятий виборець вірить в те, що наступним президентом стане Ю.Тимошенко. У перемогу П.Порошенка вірять лише 14% тих, хто має намір взяти участь у виборах. Окрім того, чинний президент очолює антирейтинг політиків – більше половини опитаних не проголосували б за нього за жодних обставин. В те, що інші політики можуть зайняти найвищу державну посаду, вірять менше 4% опитаних.

За результатами моделювання другого туру Ю.Тимошенко перемагає в усіх ймовірних електоральних парах. Натомість П.Порошенко програє усім можливим кандидатам на вихід у другий тур.

Лідером рейтингу підтримки серед партій є "Батьківщина", за яку готові віддати свої голоси 22% опитаних, які вже визначилися із своїм вибором. За цим показником "Батьківщина", так само як і її лідер, в два рази випереджають інших участників рейтингування. Якби вибори відбувалися найближчим часом, то в парламент потрабли б такі партії (окрім "Батьківщини"): «Слуга народу» – 11%, Громадянська позиція – 10%, Опозиційний блоку – 9%, БПП "Солідарність" – 8%, Радикальна партія – 7%, партія «Наші» Є.Мураєва – 5%.


Довідково

Для 48% опитаних головним мотивом при виборі партії є підтримка соціально-економічних ініціатив цієї політичної сили. 18% голосують виходячи передусім із симпатій до її лідера, 12% – через ідеологічні принципи. Голосування через соціально-економічні ініціативи домінує серед виборців практично усіх рейтингових політичних сил.

78% українців вважають, що країна рухається у неправильному напрямку.

На думку опитаних, основні загрози, які, на думку опитаних, є найбільш актуальними сьогодні для України – це економічний занепад (59%), масовий виїзд українців за кордон (59%) та зубожіння населення (51%). На особистісному рівні головними проблемами респонденти вважають підвищення тарифів на комунальні послуги (59%), низький рівень зарплат і пенсій (52%) та підвищення цін на основні товари (42%). Дві третини респондентів (як і у травні ц.р.) вважають, що Україна найбільше потребує економічних реформ. 43% першочерговими вважають соціальні реформи, 37% - антикорупційні.

72% виступають проти продажу земель сільськогосподарського призначення, лише 13% – підтримують започаткування ринку землі.

Сторінки:
Нагору