КВІ
Субота
20
09:12

​Вінницькі аудитори виявили причини збитковості ПАТ «Гніванський завод спецзалізобетону»

Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області провели державний фінансовий аудит приватного акціонерного товариства «Гніванський завод спецзалізобетону» (Товариство). Аудит охопив період діяльності Товариства з 01.08.2015 по 01.03.2017.

Усі 100 % акцій Товариства належать публічному акціонерному товариству «Українська залізниця», яка здійснює управління корпоративними правами Товариства та виконує функції його вищого органу управління – загальних зборів акціонерів.

Головною продукцією Товариства є збірний залізобетон: шпали, труби, опори контактної мережі, плити перекриття та інші бетонні вироби.

Під час аудиту встановлено причини збитковості Товариства (за IV квартал 2015 року його збиток становив понад 2,5 млн грн, за 2016 рік – понад 12 млн грн). Зокрема, через реалізацію продукції (шпал і стійок опор контактної мережі для залізниць) за цінами, нижчими від виробничої собівартості, недоотримано майже 5,5 млн гривень.

Через неповне завантаження виробничих потужностей з виробництва шпал і опор контактної мережі непродуктивні витрати Товариства внаслідок простою цехів 2016 року становили 5,5 млн грн.

Несвоєчасне виконання зобов’язань Товариством, зокрема неспроможність вчасно розрахуватися з контрагентами, призвело до перерахування майже 5,4 млн грн штрафних санкцій та судових витрат.

Не сприяло економному та раціональному використанню коштів Товариства прийняття управлінських рішень щодо здійснення окремих виплат під час виходу працівників на пенсію (майже 350 тис. грн) та придбання високоміцного дроту у ТОВ «Завод метизних виробів» (на суму 150 тис. грн) за наявності укладених договорів за нижчою ціною з іншою комерційною структурою.

До додаткових витрат на суму 788 тис. грн призвело утримання Товариством об’єктів соціально-культурного призначення, які тривалий час не функціонують, а також незабезпечення передачі у комунальну власність основних засобів, які використовуються як об’єкти інфраструктури міста Гнівань Вінницької області.

Крім того, до відволікання обігових коштів на понад 4,8 млн грн призвело накопичення виробничих запасів, які протягом тривалого часу не використовуються у виробництві (на 289 тис. грн), та залишків готової продукції (на суму понад 4,5 млн грн), яку Товариство не реалізувало.

За результатами аудиту надано низку пропозицій для покращання фінансового стану та підвищення ефективності управління коштами та майном Товариства, направлено відповідні рекомендації органу управління - ПАТ «Українська залізниця».

Про результати контрольного заходу поінформовано орган управління Товариства та Управління захисту економіки у Вінницькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України.

Вчора

Сторінки:
Нагору