КВІ
П'ятниця
19
03:17

​В Коростишеві триває виставка картин місцевого художника Петра Карпюка. ФОТО

«ЯКЩО Я ДОВГО НЕ БЕРУ В РУКИ ПЕНЗЛЯ - МЕНІ ПОЧИНАЄ СНИТИСЬ ЗАПАХ ФАРБИ…»

В Коростишеві триває виставка картин місцевого художника, майстра народної творчості - Петра Пилиповича Карпюка. Полотна з пейзажами та натюрмортами прикрашатимуть приміщення краєзнавчого музею до початку квітня.


Аби зігрітися теплом картин та привітати митця, на урочистому відкритті зібралися його рідні, друзі, офіційні особи міста та району. Виставка стала приємним подарунком для жінок Коростишівщини, адже представлені картини зображають красу рідного краю та сповнені глибокого змісту.


Багато художників малювали хліб, але на картині Петра Карпюка «Думка про хліб» він особливий, наче щойно його вийняли з печі. Як говорить митець: «В цій картині я намагався передати процес. Це як селянський календар, де змінюються пори року і на їх фоні результат – готовий хліб, паска та бублики»


Певний сарказм переданий у полотні «Дорога до Європи», де перед глядачами постає сільська стежка, важко прохідна та вся в калюжах. Але художник вважає цю картину патріотичною. «Це образ важкої дороги, адже вона не гладенька і не вимощена килимами. В картині я намагався передати труднощі шляху України до Європи», - стверджує художник.


Саркастичною виглядає і робота під назвою «Енергетична назалежність», де зображено купу дров. Художник сміється: «Я живу в селі, свою хату опалюю дровами. Часто чую від людей, що великі платіжки приходять за газ. А ось я енергетично незалежний.»


Талант малювати, живописець відчув у собі ще змалечку. 25 років свого життя Петро Карпюк вчителював, викладав фізику та астрономію в одній із шкіл району.


Після закінчення фізико-математичного факультету тоді ще Житомирського педінституту навчався в Одесі на художньо-графічному. Був одним із перших викладачів Коростишівської дитячої художньої школи. Зараз його учні продовжують творчу справу митця та навчають майстерності пензля молоде покоління. Петро Пилипович пригадує, що перша виставка відбулася ще в 1970-му році, на місцевому рівні. Майже за півстолітню творчу діяльність картини Петра Карпюка представлялись на виставках різного рівня. Кілька персональних виставок в Житомирі, Києві, Черкасах. Неодноразово художник брав участь у престижній Всеукраїнській виставці на Львівській площі в Києві.


Потребу в малюванні відчуває постійно. І хоча, за словами художника, творчість забирає багато часу та коштів, адже матеріали зараз дорогі - він по-іншому жити не може: «Якщо я довго не беру в руки пензля - мені починає снитись запах фарби…», - жартує митець.


Помилуватися творчістю майстра пензля, можуть всі охочі, причому, безкоштовно. Вхід вільний.


Александрович Наталія

Вчора

Сторінки:
Нагору