КВІ
П'ятниця
19
14:39

В обласній лікарні успішно прооперували найстарішу в Україні схимонахиню. ФОТО

​До 107-ліття схимонахині Іоанни, яке відзначатимемо 24 березня, в монастирі вирішили зробити їй подарунок і спробувати відновити втрачений зір. Матушка не бачила вже більше 5 років.

Майбутня схимонахиня Іоанна, в миру – Марія Дмитрівна Мороз, народилась 25 березня 1911 року в селі Малий Кучурів Заставнівського району Чернівецької області.


Жінка пережила дві світові війни, голодомори, епідемію туберкульозу. Вона рятувала хворих від страшної хвороби. А далі були нові випробування. Чоловіка Марії (майбутньої схимонахині Іоанни) арештовують і на цілих 10 років відправляють на Урал за націоналістичні погляди. «Прийшли вночі і забрали. Забрали за Україну!», – згадує арешт чоловіка. Не оминула заслання і сама Марія. Родину розкуркулили (мали п’ять гектарів землі та дві корови, два коня) і теж відправили на висилки в Сибір, де провели близько 16 років.


Схимонахиня є насельницею Жіночого ставропігійного монастиря на честь Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче (село Чоповичі Малинського району), який називають "жіночим Афоном".


Настоятелька обителі Ігуменя Єкатерина звернулась до начальника управління охорони здоров'я Житомирської обласної державної адміністрації Суслика Миколи Петровича з проханням допомогти у відновленні зору 106-літній схимонахині Іоанні.


Порадилися з головним лікарем Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського Леськівим Богданом Богдановичем. Він проінформував, що у відділенні мікрохірургії ока робили подібні операції і 96-літнім, і 100-літнім жителям. Тому лікарі мають змогу зробити таку операцію.


«Подія, яка відбулася, стала можливою завдяки тому, що у нас є відповідне обладнання, і завдячуючи нашим надзвичайно професійним лікарям-хірургам, завідувачу відділення Ганні Володимирівні Борщівській. Це лікар вищої кваліфікаційної категорії, віртуозний хірург. Складність даної пацієнтки – це її вік. Але бажання пацієнта і фах наших лікарів дали можливість провести таке оперативне втручання», - говорить Богдан Леськів.


Завідувач відділення Борщівська Ганна Володимирівна вдало прооперувала схимонахиню Іоанну. Зараз триває процес реабілітації, відновлення зору. Звичайно, стовідсотково зір не повернувся, але частково матушка почала бачити.


«Найкраще оперуються катаракти, які завчасно виявляються, які незрілі, і можна зробити сучасними методами безшовними. Складність даної операції в тому, що пацієнтка більше 5 років не бачила, катаркта рахується перезрілою, вона була щільною. І операція відбувалася тільки зі спеціальними розрізами. Ускладнена операція була ще й тим, що пацієнтка похилого віку лягає так, як їй зручно, і нам потрібно було до неї пристосовуватися. Зараз іде період реабілітації. Вона з кожним днем потихеньку відновлюється і бачить більше і більше», - каже Ганна Борщівська.


Жіночий монастир на честь Афонської ікони Божої Матері дякує в особі головного лікаря Леськіва Богдана Богдановича всім медичним працівникам за лікування, догляд та турботу.


24 березня в Жіночому монастирі Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче будемо відзначати престольне свято на честь Похвали Пресвятої Богородиці разом зі святкуванням 107-ліття схимонахині Іоанни. Святкове Богослужіння планує очолити Предстоятель УПЦ - Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Запрошуємо всіх бажаючих зустрітися з матушкою, взяти благословення. Схимонахиня Іоанна всіх чекає і радо запрошує до обителі.


Прес-служба Жіночого ставропігійного монастиря на честь Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче

Фото: Леонід Шевчук

Вчора

Сторінки:
Нагору