КВІ
Субота
20
14:23

Житомирські вогнеборці удосконалили вміння гасити пожежі на об’єктах текстильної промисловості. ФОТО

31 січня у Житомирі виникла пожежа на ПАТ «Україна» у в’язально-швейному цеху. Працівниками підприємства проведено часткову евакуацію персоналу, проте місце знаходження ще 2 осіб встановити не вдалося.

Під час ліквідації загоряння стався вибух газового балону, що призвело до збільшення масштабів пожежі та змусило залучити додаткові сили та засоби. Саме така легенда була взята за основу перевірочних тактико-спеціальних навчань вогнеборців Житомирського гарнізону.

На момент прибуття рятувальників, за зовнішніми ознаками на першому поверсі із дверей одного з цехів йшов густий дим. Загальна площа пожежі складала близько 100 кв. м. Провівши розвідку, бійці ДСНС виявили 2 постраждалих в цеху та вивели їх на свіже повітря. Вже на подвір’ї обох передали до рук фахівців центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Для успішної ліквідації пожежі вогнеборці розділили між собою основні завдання. Одне з відділень шукало постраждалих в цеху, друге – безпосередньо гасило пожежу, третє – захищало суміжні приміщення від перекидання полум’я і четверте виконувало роботи по видаленню диму. Для цього біля входу в будівлю було встановлено димовсмоктувач.

Такий об’єкт був обраний невипадково. Основною метою навчань ставилось удосконалити вміння гасити пожежі на об’єктах текстильної промисловості. Тренування дали змогу визначити ступінь професійної виучки особового складу та тактичної підготовленості гарнізону, адже гасіння пожеж на таких підприємствах має свої нюанси. Об’єкт займає достатньо велику площу та має складний технологічний процес. На підприємстві виготовляються вироби панчішного асортименту із застосуванням бавовняно-паперового та синтетичного волокна із застосуванням барвників. Загалом для ліквідації умовної пожежі залучалось 50 чоловік особового складу та 8 одиниць пожежно-рятувальної і спеціальної техніки.

– Подібні заходи вкрай необхідні як для самих рятувальників, так і для працівників підприємства, – зазначає заступник начальника Управління ДСНС в області Олег Держанівський. – Під час їх проведення відпрацьовуються питання співпраці всіх сил і служб, які необхідно задіяти до ліквідації надзвичайної ситуації чи події, а також важливі аспекти самого ходу пожежогасіння: наявність та справність протипожежного водопостачання на об’єкті, його пожежно-технічні особливості, готовність добровільної пожежної дружини, особливості управління. Ми переконані, що надзвичайній події легше запобігти, ніж потім ліквідовувати її наслідки. Саме тому ретельно проаналізуємо наші сьогоднішні дії під час гасіння умовної пожежі та зробимо для себе необхідні висновки.

Вчора

Сторінки:
Нагору