БЕР
Вівторок
19
04:23

​Сергій Сухомлин: 2020 рік буде дуже важким фінансово для Житомира

На плечі місцевих бюджетів планують перекласти ще більше витрат. Про це повідомляє міський голова Сергій Сухомлин. "Раніше нам віддали «на утримання» заклади проф.-тех освіти, зарплатню медиків і педагогів. Хоч було складно, але ми якось витягували.

У проекті держбюджету на 2020 рік планується забрати з місцевого на державний рівень кошти від акцизного податку на пальне. Для міста це – 40 млн грн.


Але і це не кінець. У червні Уряд Володимира Гройсмана схвалив постанову №560, яка встановлює граничний тариф на теплопостачання для населення у розмірі 1400 грн/Гкал (за наявності приладів обліку) та 35,21 грн (з ПДВ) за 1 кв м (без приладів обліку). Середньозважений економічно обґрунтований тариф по Україні станом на 1 травня 2019 року складає 1807 грн/Гкал.


Тобто, різницю мають компенсувати з місцевих бюджетів. Мова йде про 7 млрд грн!


У Житомирі один із найнижчих тарифів на теплопостачання з-поміж обласних центрів – 1636,96 грн/Гкал. Різниця менша, ніж по Україні. Але з міського бюджету доведеться додатково виділити більше 70 млн грн.


Місто фактично залишається без бюджету розвитку. Потрібно буде обирати: нова школа, капітальний ремонт дороги чи зарплати медиків і вчителів... Про реконструкцію скверів, парків і стадіонів мова взагалі не йде.


Як міський голова звертаюся до прем’єр-міністра України Олексій Гончарук (Oleksiy Honcharuk) і урядовців з проханням переглянути постанову №560, яка просто знищить бюджети українських муніципалітетів.


Переконаний, мене підтримають і решта колег-мерів", - наголошує Сергій Сухомлин.

Вчора

Сторінки:
Нагору