БЕР
П'ятниця
29
14:21

​Арсеній Яценюк: Альтернативи НАТО - не існує

«Альянс був, є і буде єдиною найбільш ефективною системою безпеки в світі», - наголосив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк під час П’ятого Київського безпекового форуму для молоді, організованого Фондом «Відкрий Україну» 9 лютого.

Він зазначив, що в світі триває дискусія, розпочата в першу чергу під час президентських перегонів у Сполучених Штатах Америки, щодо майбутнього НАТО.


«Альянс був, є і буде єдиною найбільш ефективною системою безпеки в світі. Так, він потребує модернізації, і це природно, адже щоб бути сильнішим і кращим, треба видозмінюватися і відповідати сучасним реаліям і сучасним викликам. Але альтернативи Альянсу не існує», - підкреслив він.


Арсеній Яценюк наголосив, що для України як членство в Європейському Союзі, так і членство в НАТО є зовнішньополітичним і внутрішньополітичним пріоритетом: «Якщо хтось думає, що це дуже короткий і простий шлях, - це неправда. Треба зробити неймовірно складні кроки. Найкоротший шлях України до НАТО – це модернізація українських Збройних Сил і приведення їх у повну відповідність до стандартів і критеріїв, які є в країнах-членах НАТО».


Лідер «Народного фронту» нагадав, що Україна є практично єдиною державою серед держав Європи, яка витрачає понад 5% ВВП на фінансування армії: «Причина цьому абсолютно зрозуміла. Причина цьому – військова агресія Російської Федерації проти України. Росія незаконно анексувала Крим, Росія відправила свої війська в Донецьк і Луганськ. І саме Росія хоче перекроїти кордони Європи, які були встановлені після Другої світової війни».


Арсеній Яценюк нагадав, що 2008 року, коли він був спікером парламенту, Україна звернулася щодо отримання Плану дій щодо членства в Альянсі: «Були тривалі дискусії, в результаті яких Україна так і не отримала План дій щодо членства в НАТО. Але що в результаті отримав світ? Світ отримав російську агресію по відношенню до Грузії. Це була відповідь Росії на ненадання Україні членського квитка на входження в Альянс».


Він звернувся до західних партнерів: «Членство України в НАТО – це не тільки безпека України, це безпека кожної з країн-членів Альянсу. Тому що сьогодні Україна не є членом НАТО, але захищає кордони країн-членів Альянсу і Європейського Союзу».


Сторінки:
Нагору