БЕР
П'ятниця
29
13:15

​Юрій Павленко: Будинок «Слово» - це фільм про свободу слова, права людини та цілісність нашої України

Напередодні Дня пам'яті жертв голодоморів народний депутат України, голова Житомирської обласної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Юрій Павленко представив у Житомирі документальний фільм про трагічну долю митців епохи «розстріляного Відродження» - «Будинок “Слово”».

Презентація стрічки відбулася в кінотеатрі «Україна», де днями розпочинається його двотижневий показ. У переповненій залі зібралися житомиряни різних поколінь, - освітяни - історики і філологи, працівники сфери культури, журналісти, депутати місцевих рад, керівництво міста і області, і вільних місць у залі не було!


Разом із містянами фільм переглянули міський голова Житомира Сергій Сухомлин та заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Лагута. На презентацію фільму завітала і наша видатна землячка Ірина Шинкарук.


Глядачі мали змогу поспілкуватися із творчою групою, яка працювала над стрічкою. Своїми історіями, про те як створювався фільм «Будинок “Слово”» поділилися асоціативний продюсер Юрій Павленко, режисер Тарас Томенко та продюсер Олег Щербина. Народна артистка України Марія Бурмака заспівала перед показом пісні на вірші героїв стрічки – Павла Тичини та Майка Йогансена.


«Фільм, який ми показуємо у Житомирі, розповідає про цінності, без яких спочатку гинуть одиниці, а потім мільйони. Мова йде про цінність свободи слова, прав людини, цілісної і єдиної нашої України. «Будинок “Слово”» - це заклик до молоді не втратити те, що не змогли зберегти попередні покоління. Кожен кадр про історію митців трагічної долі прагне донести до нас, що треба бути сильними, відстоюючи свою позицію та не допускати грубих порушень закону. І неважливо, з якими гаслами сьогодні арештовують, якщо повторюється та ж практика, що й 80 років тому», - наголосив у своєму виступі Юрій Павленко.


За словами народного депутата, досвід спілкування із глядачами в різних містах доводить, що більшість людей називають до десятка прізвищ творців доби «розстріляного Відродження». Натомість у харківському будинку «Слово» з самого початку майже 80 представників тогочасної культурної еліти. Насправді ж за усі роки там проживало понад 300 українських митців. На їхній творчості побудовані навчальні програми у багатьох країнах Європи в той час, як у себе на Батьківщині вони досі залишаються невідомими.


«Цей фільм також відкриває нові й забуті сторінки історії, без яких ми, українці, є набагато біднішими. Він показує жителям Житомирської області долі багатьох людей, які тут народилися, жили у Харкові в будинку «Слово», а потім були знищені. Зокрема, це вихідці із Житомирщини Валер’ян Поліщук та Анатоль Петрицький. У стрічці йдеться про людей, які у 20–ті ХХ роки створювали і формували європейську та світову культуру, але про них мало, хто знає. Фільм повертає історичну пам'ять, яка зробить кожного із нас сильнішими. Зараз надзвичайно важливо, щоб «Будинок “Слово”» дійшов до кожної української родини», - резюмував Юрій Павленко.


Фільм «Будинок “Слово”» вийшов за сприяння Міністерства культури, Міністерства освіти та науки, Міністерства інформаційної політики та комітетів Верховної Ради України. Стрічку створила компанія «Fresh Production Group» за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Сторінки:
Нагору