БЕР
Вівторок
19
10:13

​Борислав Розенблат: Чорний ринок деревини - загроза розвитку лісопереробної галузі Житомирщини

Тіньовий ринок обігу деревини є найбільшою загрозою для існування легального ринку лісової галузі. Для України питання його відкритості є надважливим завданням. Адже це мільйони втрачених для бюджету коштів, десятки тисяч людей, які працюють на нелегальних пилорамах без жодних соціальних гарантій, розбиті вщент дороги нашої рідної Житомирщини…

Тож сьогодні разом з керівниками лісових та деревообробних підприємств провели нараду по створенню в області потужної асоціації, яка б відстоювала інтереси лісової галузі Житомирщини. Де зосереджені 34 % усіх лісових насаджень України, більше лісу тільки на Закарпатті! Найголовніша проблема, яка сьогодні постала, це обіг «чорної деревини» і сьогодні переробники відкрито заявляють - багато їхніх колег займаються скупкою чорної деревини… Тож якраз вони розвивають цей «ринок» та не дають можливості працювати чесно у цій галузі іншим. Коли сьогодні ми бачимо машини, які крадуть і везуть ліс, не поспішайте звинувачувати лісівників! Перш за все треба звинувачувати тих, хто купує цю сировину, вони є спонсорами цієї ганьби.


Три роки тому ми ввели в дію мораторій на вивезення лісу-кругляка. За цей час багато підприємств вклали кошти у свій розвиток, але досі багато з них потерпають від нестачі сировини і від непрозорості ринку. Тому для нас надважливим є не тільки збереження можливостей ринку, а й створення рівних умов, щоб усі були забезпечені легальною сировиною. Один із керівників, пан Ейсмонт з Коростишева розказав про те, що коли в Польщі запитали чи можна там вкрасти хоч одне дерево, йому відповіли: «Можна , але ж ви нікуди його не продасте, бо крадене нікому не потрібне».


На сьогоднішній нараді були визначені перші пріоритети, які ми ставимо перед собою на шляху до створення прозорого ринку деревини.


Працюймо далі!

Вчора

Сторінки:
Нагору