КВІ
Субота
20
17:19

​Ірина Суслова: Ми маємо намір змінити Конституцію, передбачивши посаду Інформаційного комісара

Народний депутат України Ірина Суслова розпочала збір підписів серед парламентарів з метою реєстрації законопроекту про зміни до Конституції, які передбачають створення інституції Інформаційного комісара. Його основним завданням буде захист права громадян на доступ до публічної інформації.

Про це повідомила Ірина Суслова під час прес-конференції «Створення інституту Інформаційного комісара України».

«Сьогодні ми сформували передове законодавство у сфері доступу до інформації. Але, на жаль, часто чудові правові норми та їх реалізація на практиці знаходяться ніби у паралельних всесвітах. Тому Україні потрібна інституція, яка на вищому рівні захистить право людини на інформацію. В таких країнах як Великобританія, Португалія, Угорщина, Туреччина, Словенія успішно діють відповідні комісари або комісії. Головне їх завдання – розгляд скарг та реагування на ці скарги. Причому, в більшості країн рішення Інформаційного комісара є обов’язковими для виконання. Ми повинні запозичити цей досвід», - наголосила Ірина Суслова.

За її словами, достатні повноваженні Інформаційного комісара гарантуватиме лише Конституція.

«Для того, щоб утворити таку поважну інституцію в Україні, слід змінити Основний закон. Це складна процедура, яка потребує консолідації парламентарів. Сьогодні стартує перший етап процесу. Я та мої однодумці розпочинаємо збір підписів серед народних депутатів. Наша мета – зібрати підписи щонайменше 1/3 народних обранців, що дозволить зареєструвати відповідний законопроект. Наступним кроком стане обговорення документу в комітетах та звернення до Конституційного суду на предмет відповідності змін діючій Конституції. Після цього Верховна Рада зможе попередньо ухвалити правки до Основного закону», - заявила народний депутат.

Вона пояснила, що зміни до Конституції окреслять загальні межі діяльності Інформаційного комісара. Детально процедуру його призначення та конкретні функції пропишуть в окремому законі.

«Нова посадова особа, яка матиме найвищий статус, буде відповідати наступним критеріям: фаховості, неупередженості, рівновіддаленості від усіх гілок влади й від усіх політичних сил, які діють в країні. Інформаційний комісар зможе налагодити суворий контроль за дотриманням законодавства про доступ до інформації. З одного боку він стимулюватиме усі державні установи до відкритості та прозорості, з іншого - захищатиме право людей на приватність й захист персональних даних», - повідомила Ірина Суслова.

Вчора

Сторінки:
Нагору