КВІ
П'ятниця
19
23:34

​Юрій Павленко: Опозиційний блок докладе максимальних зусиль, аби не допустити брутального порушення прав дітей у процесі впровадження інклюзивної освіти

На цьому наголосив народний депутат України, голова Житомирської обласної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Юрій Павленко під час зустрічі із колективом Коростишівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату та батьками вихованців цього закладу.

Батьки занепокоєні тим, що через впровадження інклюзивної освіти навчальний заклад для дітей з особливими потребами у Коростишеві закриють, адже останнім часом з цього приводу точаться бурхливі дискусії. Нині у школі-інтернаті навчається 96 учнів з особливими потребами, троє з яких переїхали із зони проведення АТО. Дорослі обурені, що без жодних обговорень їхніх дітей позбавлять права на освіту, адже звичайні школи не мають належних умов для навчання таких дітей, як і підготовлених вчителів. Крім того, малосумнівно, що здорові учні завжди проявлятимуть толерантне ставлення до своїх однолітків з інвалідністю. Натомість що у Коротишівській школі-інтернаті діти перебувають під цілодобовим наглядом кваліфікованого персоналу, вміють читати і писати.

«Ми разом із депутатами Житомирської області всіх рівнів від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ звернулися до голови обласної державної адміністрації, голови обласної ради, дружини Президента України Марини Порошенко у зв’язку із запровадженням інклюзивної освіти на Житомирщині. Наше звернення – це заклик до нинішньої влади не допустити помилок через свою непрофесійність, проводячи черговий експеримент тепер уже на дітях. На жаль, дії влади в цьому напрямку порушують основні принципи інклюзивної освіти. У першу чергу – це повага і сприйняття індивідуальних особливостей кожної дитини, дотримання найкращих інтересів дитини, недопущення дискримінації, конфіденційність, доступність освітніх послуг з раннього віку. Як результат, інтернатні заклади готують закривати без підготовлених вчителів та належної інфраструктури в загальноосвітніх школах. Непрофесійні дії чиновників Житомирської області створили протистояння між батьками і органами влади, напругу в педагогічних колективах як інтернатних закладів, так і звичайних шкіл. Все це несе пряму загрозу для дитини і є грубим порушенням її прав. Такі кроки посадовців різних рівні на практиці дискредитують ідею інклюзивної освіти»,- акцентував Юрій Павленко.

За словами директора Коростишівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Віталія Макарчука, навчальний заклади нині працює на високому рівні, але вчителі та батьки учнів занепокоєні майбутнім.

«Важко заперечувати інклюзію як форму реалізації права дітей з особливими потребами на освіту. Однак, в Україні для її втілення потрібно ще багато працювати. Головне, аби наші діти відчували себе у звичайних школах так само комфортно як і в спеціалізованому навчальному закладі», - додав Віталій Макарчук.

«Найвищі інтереси дитини мають бути дотримані у кожній дії влади. ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК докладе максимальних зусиль, аби не допустити брутального порушення прав дітей. Впевнений, що наших знань і зусиль вистачить для того, аби зупинити ганебні плани чиновників щодо бездумного закриття шкіл-інтернатів», - резюмував Юрій Павленко.

У зустрічі також взяли участь депутат обласної ради від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Наталія Рибак, заступник голови обласної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Наталія Леонченко, керівник Коростишівської районної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Григорій Ломаков та депутат Коростишівської районної ради від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Олег Шпак


Сторінки:
Нагору