КВІ
П'ятниця
19
22:57

​Ірина Суслова: Парламент знову мусить внести свою лепту в активізацію реформи децентралізації

Про це народний депутат України фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Ірина Суслова написала в своєму блозі на сайті «Liga.net».

«На часі ухвалення пакету законопроектів, які коригують правову базу й дають новій системі об’єднаних громад запрацювати на повну силу. Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування пропонує розглянути ці ініціативи вже 17-20 січня. Ця ідея дуже на часі, адже, чим швидше ми усунемо усі проблемні питання в роботі нових громад, тим швидше вони покажуть позитивний результат, на який очікують мільйони людей в усіх куточках України», – повідомила Суслова.

Вона зазначила, що лише минулого місяця більше 180-ти громад в результаті виборів отримали нових керівників.

«Але, на жаль, вибори відбулись не всюди, де люди зголосились створити об’єднані територіальні громади. В низці регіонів розташування на кордоні районів дало привід ЦВК заблокувати проведення волевиявлення. Якщо народні депутати ухвалять законопроект 5520, то розблокують цей процес й допоможуть мешканцям обрати відповідальну фахову владу.

Так само пріоритетним є й законопроект 4772, що створює новий механізм розширення громад та допомагає зміцнити їх фінансово-економічне становище. Це важливий крок в бік європейського майбутнього, де в основі благополуччя держави лежать заможні самодостатні громади. У нас же раніше все було навпаки. Центр змушував місцеве самоврядування мало не жебрати кошти й бідність на місцях породжувала загальну бідність України.

Нарешті, законопроект 2489 стосується менеджменту, який працюватиме в системі об’єднаних територіальних громад. Якість кадрового ресурсу – це наша вічна біда й наш головний біль. Тому в процесі децентралізації мусимо зробити так, що до влади на місцях прийшли відповідальні перед людьми фахівці, інакше ми ризикуємо налити нове добре вино в старі міхи, які не витримають навантаження», – відзначила Ірина Суслова.

Депутат також закликала колег по Парламенту підтримати пропозиції Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування й внести вказані законопроекти до порядку денного.

«Після ухвалення бюджету налагодження роботи оновлених громад є надважливим завданням. Адже це питання якості життя кожної людини, де б вона не мешкала», – підкреслила Ірина Суслова.

Сторінки:
Нагору