БЕР
Вівторок
19
12:08

​Ірина Ярмоленко: «Розумні» міста запрацюють в Україні, коли буде ухвалена Хартія Рівності

Учасниця проекту "Нові лідери" Ірина Ярмоленко вважає, що "розумні" міста запрацюють в Україні тоді, коли у кожному з них буде ухвалена Хартія рівності для усіх - жінок та чоловіків, дорослих та малих. Документ зробить українські міста комфортними та інвестиційно привабливими. Роботу в цьому напрямі Ірина розпочала з міста, в якому живе та працює.

— Ніхто не може нав'язувати вам через вашу стать - дівчинка ви чи чоловік - як ви можете себе поводити, - каже вона дітям.


Це лише частина короткої лекції "Рівні можливості для школярів". Її читає депутатка Житомирської міської ради Ірина Ярмоленко. Кожним словом намагається пояснити дітям, що ж таке бути рівними у всьому. За допомогою іграшок акцентує увагу на рівних можливостях у межах міста.


— Усе більше європейських країн цікавляться про можливість, як зробити міста безпечними. Усе аналізується і робиться максимально доступним і легким у використанні для вас як для підлітків, для мам с дітьми, людей з обмеженими можливостями, - зазначає Ірина Ярмоленко.


Місто може бути доступним для кожного, наголошують агенти змін рівних можливостей. Утім, лише у тому разі, якщо ми думатимемо один про одного. Це демонструють школярі, коли граючись, проектують парк, у якому було би зручно усім.


— Рівні можливості означають, щоб люди, які себе по-різному почувають, по-різному живуть, могли спілкуватися, жити на рівні з іншими, - каже Тетяна Мойсеєва, експертка з гендерних питань, - каже дівчина.


Саме така мета Ірини Ярмоленко. Вона довго виношувала ініціативу рівних можливостей для усіх. І з рештою увійшла до сотні кращих проектів "Нові лідери".


За планом Ірини спершу на місцях необхідно ухвалити європейську Хартію рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад. Цей день називає для себе вирішальним, бо Хартію розглядає її рідне місто Житомир. До депутатів, як і до дітей, приходить з іграшками.


Це розумний будинок, а це вітряк з відновлювальною енергією, а це електрокари, які з PayPal економлять наш час та гроші. Розумні міста - це наша мрія. Відень у 1991 році проаналізував через гендерний компонент своє місто, і сьогодні це місто дуже успішне у своїх практиках. У них зручні публічні місця - для жінок, чоловіків, для людей з обмеженими можливостями.


Візуалізація діє - депутати голосують, Хартію ухвалюють і радіють.


Що буде далі, Ірина пояснює просто - на прикладі центральної вулиці Житомира. Її уже неофіційно називають вулицею рівних можливостей.


Вона доступна для малого та дорослого, вона доступна для людей з особливими потребами – тому що там зручні пандуси. Тут можна присісти, прогулятися, проводити різні заходи. Усім для того, щоб це запрацювало всюди, потрібні агенти змін. Вони допомагатимуть аналізувати міські програми і знаходити у них прогалини.


— Нам потрібно усі міські програми просканувати через цей компонент рівних можливостей для усіх, оцінити місто на його зручність, оцінити транспорт на його доступність, оцінити вулиці на їхню освітленість.


У рамках проекту Хартію рівності повинні ухвалити ще 6 міст. З ними Ірина уже веде перемовини. Далі, коли таких населених пунктів стане більше, вона ініціюватиме зміни до законодавства. І цей проект дасть змогу побудувати міста з рівними можливостями для всіх.


За програму Ірини Ярмоленко проголосувало 673 виборці. Доля її програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Вчора

Сторінки:
Нагору