БЕР
Вівторок
19
08:31

​Сидір Кізін: Тарас Шевченко – вічний вогонь, що ніколи не згасне в серцях українців

Тарас Шевченко для кожного свідомого українця – не просто поет, талановитий художник, але й національний пророк, апостол правди, провидець, великий патріот та один з революціонерів нашого народу. Тарас Шевченко – вічний вогонь, що ніколи не згасне в серцях українців.

Своїм словом Кобзар пробудив поневолену та роз'єднану націю до боротьби. З поета тривалий час намагалися зробити бронзову статую та ідола, але він не вписувався в ці вузькі рамки.


Тарас Шевченко є ідеологом українського націоналізму, саме він дав чітке визначення поняттю «нація». Для нього українська нація ‒ це «і мертві, і живі, і ненароджені, і в Україні, і не в Україні сущі».


Кожна сторінка Шевченкового «Кобзаря» – це палкий заклик любити свій народ і край, пророчий осуд усякої неправди і неволі, насильства, релігійного лицемірства і соціальної несправедливості. «Кобзаря» безбожно спотворювали і переробляли російські імперські цензори, а потім, ще більше, радянські російські цензори, бо боялись сили Тарасового слова. Адже вкрадені в нього світоглядні речі були і лишаються важливими для пробудження національної ідентичності, мудрості, україноцентризму.


Творчість Тараса Шевченка покликала до ідейної та збройної боротьби мільйони українців, серед яких багато видатних житомирян, серед яких і засновник, головнокомандувач УПА «Поліська Січ» Тарас Бульба-Боровець, 110-у річницю від дня народження якого ми також відзначаємо 9 березня.


Хоча цих велетів народного духу немає серед нас, але з нами залишаються їх слова і справи.


Вони дали зрозуміти всім, якою спільнотою ми є. Саме тому всі герої російсько-української війни, Небесної сотні, Коліївщини, Базару, Крут, постанці УПА й Поліської Січі живуть у наших серцях, спонукають нас захищати свою державу та не забувати рідну мову.


І зі словом Кобзаря ми продовжуємо цю боротьбу!

Вчора

Сторінки:
Нагору