БЕР
Четвер
28
11:55

​Володимир Ширма: Жодна територія нічого не варта без людей

У Коростені 9 березня презентовано проект Стратегії подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення.

Участь у презентації та напрацюванні пропозицій стосовно даного проекту взяли голова обласної ради Володимир Ширма, ініціатор та координатор заходу, народний депутат України Володимир Арешонков, народний депутат України Павло Дзюблик, Коростенський міський голова Володимир Москаленко, керівники громад з Лугинського, Народицького, Хорошівського районів, представники Чорнобильських організацій.


Презентацію проекту провели науковці – представник Національного інституту стратегічних досліджень Олег Насвіт та директор Українського науково-дослідного Інституту сільськогосподарської радіології Валерій Кашпаров.


Головною метою Стратегії є забезпечення радіологічного захисту та безпеки нинішнього та прийдешніх поколінь на всіх територіях, що зазнали забруднення радіоактивними матеріалами чорнобильського походження, розвитку господарської діяльності на територіях зони відчуження при безумовному дотриманні норм радіаційної безпеки, повернення населених чорнобильських територій до нормальних умов життєдіяльності. Даний проект Стратегії розрахований на значний період часу та передбачає поетапну реалізацію. Етапність реалізації Стратегії визначається термінами виконання завдань для досягнення цілей Стратегії, що охоплюють період до 25 років. Основна ціль - протягом 2026-2042 років повернути чорнобильські території за межами зони відчуження до нормальних умов життєдіяльності.


На думку Володимира Ширми, питання Стратегії потребує обговорення і в сесійній залі обласної ради.


«В центрі Стратегії має бути людина, бо жодна територія нічого не варта, якщо там не живуть люди», - підтримав думку експертів голова обласної ради щодо включення у даний проект документу питань соціального захисту громадян, потерпілих внаслідок ЧАЕС.

Вчора

Сторінки:
Нагору