БЕР
Вівторок
19
04:26

​Брати Капранови презентують новий роман у Житомирі

Відомі українські письменники та видавці Брати Капранови презентують новий історичний роман «Паперові солдати» 25 жовтня у місті Житомир. Зустріч відбудеться о 18:30 у Місцевому навколокультурному просторі (вул. Скорульського, 5). Вхід вільний. У романі йдеться про долю художника Ніла Хасевича, який у молодому віці втратив ногу в залізничній катастрофі, але проміняв перспективу працювати в Америці на місце вчителя на Волині, а потім на боротьбу в лавах УПА.

«Довідавшись про Ніла Хасевича, ми зрозуміли, що він – справжній супергерой. Цей чоловік в надскладних умовах боровся проти наймогутнішої на той момент армії світу, таємної поліції, якою було МГБ. Ми не могли пройти повз такий сюжет. Хотілося зробити цікаву, сучасну, популярну книжку», – наголошує Віталій Капранов.


Також в «Паперових солдатах» йдеться про ще одного митця, ровесника Хасевича, який досягнув успіху в Америці. Це Володимир Титла, він же Білл Титла, головний художник студії Діснея, який намалював «Білосніжку», «Пінокіо», «Дамбо». Він народився в Нью-Йорку, а батьки його з Тернопільської області.


Титла зацікавив письменників як доля альтернативна історії Хасевича. Він був українцем за духом, говорив українською, ходив до недільної української школи, саме там його помітила одна з викладачок і почала навчати малюванню. Звідти Білл пішов в училище промислового дизайну, а потім на кіностудію Paramount, зрозумів, що не вміє малювати, і поїхав вчитися до Європи, – а саме у Варшавську школу мистецтв, де якраз навчався Ніл Хасевич.


Автор розповідають, що зобразили дві різні біографії, два різних життєвих шляхи, аби показати, що у Хасевича був вибір, і те, що він загинув за Україну, було теж його свідомим вибором.


Завдяки підтримці видання від Українського культурного фонду, Брати Капранови зробили спеціальний наклад цього роману для розповсюдження серед інвалідів, насамперед інвалідів АТО/ООС – «для натхнення, для стимуляції, для прикладу, щоб вони розуміли – не все втрачено, людина з важкою інвалідністю може бути корисною суспільству».


Під час презентації можна буде поспілкуватися з письменниками, придбати книги «Паперові солдати», «Справа Сивого», «Майдан. Таємні файли», «Мальована історія України», «Веселих свят», «Кобзар 2000», «Щоденник моєї секретарки», «Історія нашої Церкви».

Вчора

Сторінки:
Нагору