БЕР
Вівторок
19
08:57

У Житомирі відбудеться відкриття пам’ятника Почесному громадянину міста Житомира Олегу Ольжичу

27 жовтня о 12:00 год. у сквері на вулиці Перемоги у Житомирі відбудеться відкриття пам’ятника Почесному громадянину міста Житомира Олегу Ольжичу.

Олег Ольжич (Кандиба) народився в Житомирі 21 липня (8 липня ст. ст.) 1907 року. Батько — відомий поет та письменник Олександр Іванович Кандиба (псевдонім Олександр Олесь), мати — Віра Антонівна Свадковська, гімназійна вчителька.


Родина в 1912–1919 жила заможно та мешкала в дохідному будинку Файбишенко на Новій будові, вул. Антоновича, 64/16, (на розі вул. Антоновича (Горького) та Івана Федорова). Будинок вцілів, але знаходиться в аварійному стані.


Творча спадщина Олега Ольжича кількісно невелика, але значима своїм духовним зарядом, вона характеризується великим діапазоном тем і сюжетів, починаючи від доісторичних часів і закінчуючи сучасністю. Феномен цієї людини, поета і вченого слід розглядати лише в сукупності, у тісному зв’язку життя і творчості з його трагічною смертю.


Сьогодні в Україні виходять книги з творами Олега Ольжича, поставлений біографічний фільм «Я камінь з Божої пращі», його ім’ям названо одну з київських вулиць. Ця видатна і трагічна постать заслуговує і увічнення його пам’яті меморіальною дошкою в Целенбау, де Ольжич був замучений. Інші народи вшанували своїх мучеників, повинні це зробити і українці.


У 2016 році Олегу Ольжичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Житомира» (посмертно).

Вчора

Сторінки:
Нагору