БЕР
П'ятниця
29
07:44

«Вогонь самопосвяти» Олега Ольжича - 14 вересня о 16.30 - не пропустіть!!

​14 вересня о 16.30 в кінотеатрі імені Івана Франка відбудеться презентація фільму «Вогонь самопосвяти», присвяченого Олегу Ольжичу - Почесному громадянину м. Житомира (присвоєно посмертно), видатному українському поету, політичному діячу археологу. Вхід вільний.

Фільм знято на замовлення Житомирської міської ради. «Вогонь самопосвяти» розпочинає цикл фільмів про видатних земляків. Режисер фільму – Петро Авраменко. Сценарій – Василь Врублевський, Петро Авраменко.

Довідково:

Олег Ольжич народився в Житомирі 21 липня (8 липня ст. ст.) 1907 року. Батько — відомий поет та письменник Олександр Іванович Кандиба (псевдонім Олександр Олесь), мати — Віра Антонівна Свадковська, гімназійна вчителька.

Родина в 1912–1919 жила заможно та мешкала в дохідному будинку Файбишенко на Новій будові, вул. Антоновича, 64/16, (на розі вул. Антоновича (Горького) та Івана Федорова). Будинок вцілів, але знаходиться в аварійному стані.

Творча спадщина Олега Ольжича кількісно невелика, але значима своїм духовним зарядом, вона характеризується великим діапазоном тем і сюжетів, починаючи від доісторичних часів і закінчуючи сучасністю. Феномен цієї людини, поета і вченого слід розглядати лише в сукупності, у тісному зв’язку життя і творчості з його трагічною смертю.

Сьогодні в Україні виходять книги з творами Олега Ольжича, поставлений біографічний фільм «Я камінь з Божої пращі», його ім’ям названо одну з київських вулиць. Ця видатна і трагічна постать заслуговує і увічнення його пам’яті меморіальною дошкою в Целенбау, де Ольжич був замучений. Інші народи вшанували своїх мучеників, повинні це зробити і українці.

У 2016 році Олегу Ольжичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Житомира» (посмертно).

Вчора

Сторінки:
Нагору