БЕР
Вівторок
19
11:43

Світлана Островська: При звуках обстрілу вага твого бронежилета і каски просто зникає

Для інспектора чергової частини ГУНП Житомирщини майора поліції Світлани Островської мілітарі – це стиль і спосіб життя. З дитинства звична до воєнної буденності дівчина не знайшла себе у цивільній професії, проте успішно реалізувалась у правоохоронній діяльності. А нині має досвід служби у зоні проведення Операції об’єднаних сил на сході України.

– До постійного руху, дисципліни та стрімких змін у житті я звикла, бо народилась у сім’ї військовослужбовця у німецькому місті Потсдамі, - розповідає Світлана Островська. – За батьком наша сім’я відколесила по найдальшим куточкам тодішньої великої країни, а я за 10 років змінила 6 шкіл. Певний час ми жили й у Житомирі. Потім батьки оселились у Білорусії.


Дівчині до вподоби був мілітарі-спосіб життя і вона з нетерпінням чекала 19-ти років, щоб і самій піти в армію. Однак певні обставини внесли свої корективи, і після закінчення медичного навчального закладу молода зубна лікарка взялась практикувати у м. Гомелі. Та відчуття того, що вона займається не своєю справою, не полишало її.


Уже будучи заміжньою і живучи в Україні, у Житомирі, у 30 років Світлана таки повертається до своєї мрії:


– Врешті я опинилась на роздоріжжі: мені вже не так подобалась військова служба, як міліцейська. У результаті я закінчила теперішню Національну академію внутрішніх справ (Житомирське відділення), пройшла підготовку у початковій школі міліції та приступила до служби інспектором з охорони громадського порядку у Житомирському районному відділі тоді ще УМВС.


За майже 14 років Світлана Островська спробувала себе у різних підрозділах. Сьогодні вона інспектор-черговий у серці Головного управління Нацполіції Житомирщини – черговій частині. Своїй роботі дає лаконічну характеристику: відповідальність, злагоджена координація, швидка реакція. Жінка зізнається, що працювати у суто чоловічому колективі для неї комфортно. А всі вимоги і команди відносно колег стосуються і її без найменших поблажок.


З жовтня по грудень минулого року майор поліції Світлана Островська у складі зведеного загону правоохоронців Житомирщини несла службу із охорони правопорядку на території проведення Операції Об’єднаних сил.


– На Донеччині ми залучались до виконання завдань із забезпечення публічного порядку у м. Волновасі. Патрулювання у місті дає змогу комунікації з місцевим населенням. І що було найбільш приємною несподіванкою у перші дні – усвідомлення того, що нас, житомирських поліцейських, чекають тамтешні жителі. Люди перепитували, звідки новоприбулі правоохоронці, а почувши про житомирян, залюбки спілкувались: ділились враженнями від буденних і значних подій, радились у якихось питаннях і навіть пропонували свої послуги у створенні мінімального комфорту нашого перебування у їхньому краї.


Серед іншого до службових обов’язків приїжджого зведеного загону поліцейських відносились і чергування на автомобільних та залізничних блокпостах лінії розмежування, зокрема і на КПВВ Новотроїцькому.


– Завдання полягало у недопущенні правопорушень і виявленні осіб, належних до незаконних збройних формувань. Таких видно по поведінці, «тривожним» очам і неспокійним рухам. За кілька хвилин розмови із такою людиною ставало зрозуміло, хто перед тобою. Дуже скоро це стала буденна і рутинна наша функція. Ми з колегами знаходились на блокпостах у відповідному обмундируванні, бронежилетах та касках, які важили загалом до 20 кг. Але коли чули звуки обстрілів, ця вага не мала ніякого значення, бо просто не відчувалась, - згадує Світлана.


Поки жінка несла службу на сході країни, вдома на неї чекали найрідніші: чоловік, 18-річний син і улюбленець родини – німецька вівчарка Курт.


– Мої хлопці успішно дають раду собі та господарським питанням. Вони звикли, що дружина і мама – в строю і при виконанні важливих завдань. Мій син навчається у цивільному виші на спеціальності кібербезпеки і не висловлює намірів продовжувати мілітарі-династію, чого колись з таким надривом шукала я. Діти вправі самостійно обирати своє майбутнє. Наша ж задача – зробити його мирним і безпечним для них, - упевнена майор житомирської поліції Світлана Островська.

Вчора

Сторінки:
Нагору