КВІ
Четвер
18
23:49

​Людмила Зубко: Влада лякає освітян криміналом замість того, щоб допомогти боротися з коронавірусом

На противагу бездіяльності влади, підприємиця, голова громадської організації "Житомир, зроби голосніше" Людмила Зубко продовжує у Житомирі серію заходів заради безпечного навчання у школах в умовах пандемії коронавірусу.

Як зазначила Зубко, за перші два тижні навчання загалом в Україні на самоізоляцію вже було відправлено близько півтори сотні шкільних класів, серед яких були й класи з житомирських шкіл. На жаль, батьки й діти знову змушені переходити на дистанційне навчання. Житомирський обласний лабораторний центр змушений зупинити надання платних послуг з ПЛР через брак тест-систем, яких залишилося лише на тиждень.


Влада показала свою нездатність ефективно протидіяти коронавірусу, наголошує Зубко, тому сьогодні кожен на своєму місці має робити все, що від нього залежить, аби унеможливити розповсюдження хвороби.

У серпні рамках проєкта "Альтернатива є – безпечна школа", ініційованого Людмилою Зубко, у Житомирі пройшли тренінги для освітян міста, які для них провели міжнародно сертифіковані епідеміологи з Національної експертної групи з інфекційного контролю NEGIC. У суботу,12 вересня, тренінги відбулися для батьків учнів.


"Ситуація така, що сподіватись на адекватні дії влади – і центральної, і місцевої – марно. Маємо розраховувати самі на себе. Ми з командою не чекаємо, а діємо. У рамках проєкту "Альтернатива є – безпечна школа" ми провели перший у нашому місті тренінг з інфекційної безпеки для батьків. Наша мета – озброїти знаннями з епідеміологічної безпеки якомога більшу кількість людей. Заради того, щоб діти вчилися у школах, батьки могли працювати на роботі і всі були здоровими", - розповіла Людмила Зубко.

Як розповіла Зубко, важливість тренінгів для батьків обумовлена тим, що правила безпечної поведінки мають розуміти усі учасники шкільного процесу – і батьки, і діти, і вчителі, і навіть технічні працівники. Недостатньо лише закупити відповідне обладнання для шкіл. Правил інфекційної безпеки у школі, вдома та громадських місцях треба навчити усіх, хто задіяний у навчальному процесі.


"Більша частина інфікувань відбувається вдома. Тому дуже важливо, щоб батьки розуміли усі вимоги, які виставляються для роботи у навчальних закладах і щоб, коли вони приходять додому, також застосовували там ці знання", - пояснив голова Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін під час тренінгу.

Між тим, як зазначила Людмила Зубко, влада неефективно витрачає кошти з коронавірсного фонду. Заміть того, щоб спрямувати їх на забезпечення інфекційної безпеки, кошти йдуть на дороги. На безпечну освіту з цього фонду виділено 0 гривень.


"Пріоритети виставлені неправильно. Найперше – це здоров'я людей! Вже потім – дороги", - наголосила Людмила Зубко.


Також Зубко висловила обурення з приводу того, що відповідальність за забезпечення інфекційної безпеки у школах влада переклала на самих освітян, лякаючи їх, зокрема, кримінальною відповідальністю.


Трансляція тренінгу доступна на офіційній сторінці Людмили Зубко у Facebook https://www.facebook.com/liudmylazubko.official/vi...


Як раніше вже повідомлялося, проєкт "Альтернатива є – безпечна школа", ініційований Людмилою Зубко, розпочався у Житомирі ще у липні зі школи "Сяйво". На базі перевірки цієї та інших шкіл міста було розроблено Протоколи з інфекційної безпеки у школах, які потім було передано до МОЗ.

Вчора

Сторінки:
Нагору