КВІ
П'ятниця
19
19:41

​Уряд Гройсмана домігся зниження ціни на газ у травні

Ціна на газ для населення у травні знизиться на 300 грн та продовжить падіння відповідно до світових ринкових тенденцій. Це стало можливим завдяки принциповій позиції Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Під час засідання Кабінету міністрів України на минулому тижні він висловив стурбованість нахабством державної компанії НАК «Нафтогаз України», яка «спілкується» зі своїм акціонером – українським народом – мовою шантажу.


«До 24 квітня «Нафтогаз» має повідомити всім українцям, що ціна газу з 1 травня буде нижчою за 8,55 гривень/куб. м. Мені набридло, як і мільйонам українців, коли приватні інтереси менеджменту компанії ставляться вище за національні інтереси всіх українців. Рішення Уряду мають виконуватися. Якщо цього не станеться, я ініціюю відставку глави правління «Нафтогазу» і прохатиму Уряд підтримати мою пропозицію» – сказав Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України.


За його словами, необхідність зниження ціни на газ для населення диктують ринкові умови, оскільки на світовому ринку вартість палива вже знизилась.


Газовий монополіст всіма можливими шляхами добивався підняття ціни на газ для українців. Але кон’юнктура на ринку газу в Україні і в світі демонструє зниження ціни. Тому Уряд 3 квітня 2019 року прийняв Постанову №293, якою зобов’язав Нафтогаз продавати газ населенню дешевше.


Урешті-решт, в понеділок 22 квітня “Нафтогаз” прийняв рішення про зменшення ціни на газ. Так, за дорученням Кабінету Міністрів НАК “Нафтогаз України” спільно з представниками Уряду розробив новий механізм визначення регульованої ціни, який дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, а й зменшити її до рівня 8247 грн за тис. кубометрів (кінцева роздрібна ціна).


"Вони пішли на це. Крім того, у контракті було зобов'язання формувати більше власного видобутку, забезпечувати транзит. Але я хочу сказати Нафтогазу і всім керівникам: третього разу не буде. Я не буду ставити ультиматумів, я на наступний день на найближчому засіданні уряду запропоную ухвалити рішення", -Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман


Цей механізм передбачає такий підхід: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену в постанові КМУ №867 від 19.10.18 р., ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад визначений урядом рівень, то ціна для населення залишиться на цьому рівні.


Також, у понеділок 22 квітня,в ефірі в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV Прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що Україна має позбутися будь-якої залежності від іноземних ринків, збільшуючи власний видобуток газу.

Сторінки:
Нагору