БЕР
Вівторок
19
04:17

​Житомирський поліцейський офіцер громади Володимир Свірчевський: Коли все добре у родинах, то й у країні все добре

Наприкінці травня 2021 року у Житомирі офіційно стартував проєкт «Поліцейський офіцер громади». Серед 12 правоохоронців, які відтоді почали працювати у місцевій громаді, був і Володимир Свірчевський. Нині він обслуговує територію в центрі міста, на якій проживають близько 7 тисяч громадян.

- Завдяки реалізації проєкту я забезпечений усім необхідним для роботи: транспортом та пальним, службовим приміщенням з необхідною комп’ютерною та офісною технікою, іншим обладнанням, - розповідає майор поліції Володимир Свірчевський. – Я маю з чим порівняти, адже з 2005 працюю в правоохоронних органах і починав з посади дільничного інспектора, згодом був керівником цієї служби.


Найважливішим у роботі поліцейського Володимир вважає бажання допомагати людям. А ще зазначає, що часто звичайне, але уважне до деталей, спілкування допомагає розв’язати проблемне питання та знайти найкраще рішення. Тож близько 90% свого робочого часу він проводить на дільниці, а у поліцейському офісі буває хіба що в обідню перерву або якщо необхідно попрацювати з документацією.


- Коли потрібна моя допомога, люди до мене не йдуть, а просто телефонують. Якщо необхідно негайне реагування – виїжджаю сам та, за потреби, прибуває слідчо-оперативна група, колеги з інших підрозділів Житомирського райуправління поліції. Але такі ситуації бувають рідко, - розповідає Володимир. – Зазвичай, ми просто домовляємося про час і розбираємося на місці. Це зручно усім: і мешканцям, і мені побачити ситуацію.


Повноваження поліцейського офіцера громади досить широкі: він реагує на звернення громадян, працює з кризовими сім’ями, контролює дотримання правил безпеки власниками мисливської зброї, перевіряє громадян, які з тих чи інших причин перебувають на профілактичних обліках, опікується безпекою дорожнього руху, може надавати необхідну допомогу у надзвичайних ситуаціях, у тому числі й медичну, до прибуття медиків, рятувальників тощо.


Буває поліцейський і у дитячих навчально-виховних закладах свого мікрорайону.


- Такі заняття намагаюся проводити на регулярній основі, щоб охопити найбільшу кількість дітей. Вони з радістю сприймають таку форму навчання: в ігровій формі повторюють Правила дорожнього руху, запам’ятовують, що потрібно робити, коли загубився чи потрапив у якусь неприємну ситуацію, як реагувати на оманливі пропозиції від дорослих та дітей тощо, - розповідає поліцейський.


Під наглядом поліцейського офіцера громади й об’єкти, що потребують постійної уваги: зокрема, частина Житнього ринку разом з Торгівельним центром. У співпраці з інспекторами з паркування він проводить рейди та роз’яснює водіям транспортних засобів про неприпустимість порушень Правил дорожнього руху, зокрема і щодо паркування у недозволених місцях. У разі відвертого ігнорування законних вимог складає відповідні документи, що передбачають штрафні санкції.


- Транспортних засобів в особистому користуванні громадян все більше, тому виникають проблеми з паркуванням. Це не означає, що у такому разі можна робити, як заманеться. Вважаю, що автовласникам слід пам’ятати про дотримання правил, у тому числі враховувати можливі складнощі з паркуванням у людних місцях, - коментує поліцейський.


Під час щоденної роботи на дільниці офіцер громади нагадує містянам про правила безпеки у разі виявлення підозрілих предметів, навчає, що потрібно робити у таких випадках, як реагувати на повідомлення про небезпеку вибуху тощо.


- Такі заходи пов’язані з неправдивими повідомленнями про замінування різних об’єктів інфраструктури, що поширені останнім часом на території нашої держави. Ми розуміємо, що це складова гібридної війни, - розповідає поліцейський офіцер громади. - Тому, щоб пришвидшити реагування, запобігти нещасним випадкам, були розроблені певні заходи, до яких залучаються й працівники таких об’єктів. Вони мають мої контакти, знають що і як робити, ми діємо злагоджено і швидко, знижуємо небезпеку, запобігаємо паніці та надзвичайним ситуаціям. І це приклад взаємодії поліції і громади.


Утім якісно виконувати свою роботу, на думку поліцейського, неможливо без надійного тилу. Вдома офіцера Володимира Свірчевського завжди чекають дружина Наталія та син Сашко.


- Вони моя найбільша цінність та гордість, підтримують мене у всьому, з розумінням ставляться до того, що інколи доводиться йти працювати вночі чи у вихідні дні, хвилюються за мене, адже я не завжди знаю, що чекає мене на виклику, - зазначає Володимир.


Інколи рідні відвідують його під час обідньої перерви. Традиційно тато з сином встигають розіграти партію у шахи. Нині Сашко навчається у спортивній школі, має хист до цієї гри та показує гарні результати. Подекуди хлопчик вже перемагає свого першого вчителя - тата, що тішить їх обох, адже свідчить про гарний розвиток юного шахіста.


– Вважаю, що коли все добре у родинах, панує злагода та добробут, то й у країні все добре, - переконаний поліцейський офіцер громади Володимир Свірчевський. - Усіма силами намагаюся допомагати сім’ям, які опиняються у кризових ситуаціях, і відзначаю позитивні результати, коли вдається залагодити проблемні питання. У цьому бачу найважливішу складову своєї роботи.

Вчора

Сторінки:
Нагору