КВІ
Середа
24
12:43

​Заступник директора ліцею №8 Олександр Дацун: Найнижча вартість опалення? Цього не складно досягти. Потрібно лише...

Будівля ліцею № 8 Житомира – одна із найстаріших шкільних будівель у місті, вона збудована ще 85 років тому. Солідний термін експлуатації будівлі та забезпечення функціонування шкільної газової котельні — це виклики, які щоденно присутні у діяльності заступника директора ліцею з адміністративно-господарської роботи Олександра Дацуна.

Олександр Вікторович працює на своїй посаді вже 11 років, попередніми місцями роботи були різні як державні, так і приватні організації, де він пройшов шлях від робітника до заступника директора. Перед проведенням Європейського тижня сталої енергії у Житомирській територіальній громаді ми зустрілися з Олександром Вікторовичем для невеличкого інтерв’ю.


Здійснюючи відбір будівель для термомодернізації на початку цього року виявилося, що у Вашій школі вартість опалення одного квадратного метра площі є найнижчою...

Найнижча вартість опалення? Цього не складно досягти. Потрібно лише бути уважним і використовувати всі доступні можливості. Наприклад, щоп'ятниці о 16-й годині можна сміливо зменшувати подачу тепла на регуляторі, адже до 20:00 приміщення точно не встигнуть охолонути.


А коли ж тоді відновлювати теплопостачання у звичному режимі, щоб не було холодно учням та вчителям, які прийдуть в понеділок в школу?


У неділю ввечері. Біля нашої школи розташовано ТЦ "Глобал" і неважко спланувати свій час так, щоб у неділю разом із родиною, поїхавши до супермаркету, зайти на пару хвилин до школи і відновити налаштування для нормального режиму опалення.


На що ще важливо звертати увагу при експлуатації системи опалення?

Наприклад, на систему водопідготовки. Для цього варто лише слідкувати за станом картриджа фільтра та контролювати наявність солі для забезпечення якості води. Тоді не буде проблем із системою опалення і не буде потреби часто проводити її промивання.


Система опалення у нас експлуатується вже багато років. Ще більшої економії можна було б досягти, якщо встановити балансувальні та терморегулюючі клапани на прилади опалення. У такому випадку можна було б регулювати температуру в окремих приміщеннях, бо зараз ми можемо регулювати лише окремі стояки системи опалення. Однак, така модернізація системи опалення дороговартісна і буде складно знайти кошти для її здійснення в найближчому майбутньому.


Як досягти економії, однак не мати проблем з конденсатом, пліснявою та іншими подібними речами, які можуть виникнути при зниженні температури в приміщеннях?

Важливо забезпечити вентиляцію. Наприклад, наше приміщення старе, однак має передбачені спеціальні продухи – отвори у стінах для природного провітрювання (вентиляції) приміщень. Якщо їх своєчасно відкривати навесні та закривати восени, то не буде застоюватися вологе повітря і не утворюватиметься конденсат на конструкціях.


Довідка.

Ліцей №8 м.Житомира - одна з чотирьох шкіл Житомирської громади, які протягом 2020-2021 років брали участь в проєкті “TUMI: шлях до школи”.

Вчора

Сторінки:
Нагору