БЕР
Вівторок
19
12:59

Іван Прокопів: У 2021 році реалізовано амбітний план із відновлення ста кілометрів доріг в області

Традиційно в кінці року розмовляємо про підсумки роботи та досягнення у розбудові та відновленні дорожньої інфраструктури Житомирської області. На питання відповідає заступник начальника з розвитку доріг Служби автомобільних доріг у Житомирської області Іван Прокопів.

Іване Ільковичу, для початку, за які дороги відповідає ваша служба?

Служба автомобільних доріг у Житомирській області є балансоутримувачем автомобільних доріг загального користування державного значення. Це основна мережа доріг в області: дороги міжнародного, національного, регіонального та територіального значення й штучні споруди на них.


Які плани на будівельний сезон були і чи вдалося їх повністю реалізувати?

На початку 2021 року Служба автомобільних доріг у Житомирській області ставила перед собою амбітний план у сто кілометрів відновлених доріг в області. І нам, під керівництвом Укравтодору, вдалося досягнути поставленої мети, незважаючи на труднощі, що виникали в процесі реалізації.




Де проходили ремонти? Що вдалося?

Служба автомобільних доріг у Житомирській області продовжує працювати за маршрутним принципом. Відновлюємо автомобільну дорогу М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський, що з’єднує північ та південь області. На одній з основних доріг області проводяться роботи з реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів.


На під’їзді до міста Бердичів проводиться будівництво транспортної розв’язки в двох рівнях. Дана дорога стане частиною нового маршруту Київ – Кишинів.


Для того, щоб повність завершити відновлення ділянки автомобільної дороги Н-03 Житомир – Чернівці – працюємо на ділянці від міста Чуднів до межі з Хмельницькою областю.


Не забуваємо і про дороги територіального значення, тривають роботи на двох ділянках автомобільної дороги Т-06-11 Ставище – Брусилів – Попільня.


За підсумками будівельного сезону 2021 року маємо близько 100 кілометрів відремонтованих доріг державного значення з верхнім шаром дорожнього покриття.


Якісними дорогами з’єднали більше 40-ка населених пунктів.


Введено в експлуатацію капітально відремонтований міст через річку Норин в місті Овруч на автомобільній дорозі М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський.


На завершальній стадії знаходяться роботи з капітального ремонту мосту через річку Случ поблизу міста Новоград-Волинський на автомобільній дорозі Р-49 Васьковичі – Шепетівка.


Давайте зупинимося на кожній з доріг окремо.

Розпочнемо з автомобільної дороги міжнародного значення М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський. Починаючи від села Рудня і практично до смт Черняхова, повністю замінено дорожній одяг. Відновлено 61,4 кілометри автомобільної дороги з посиленням основи дорожнього покриття та влаштуванням двох шарів асфальтобетону.


Ще кілька місяців тому цей відрізок дороги був випробуванням для водіїв. Сьогодні ж, практично безперешкодно можна проїхати від міста Овруч чи міста Коростень до м. Житомира. Роботи ще триватимуть, це продовження відновлення дороги М-21 від кордону з Республікою Білорусь, що були виконані у 2019-2020 роках.


Не припиняються роботи з будівництва транспортної розв’язки на під’їзді до міста Бердичів на автомобільній дорозі М-21. Виконано 85% від усіх запланованих робіт на об’єкті. Варто зазначити що дана розв’язка буде у двох рівнях та сприятиме розвантаженню напрямку та підвищить безпеку дорожнього руху. Роботи стартували у грудні 2020-го року та будуть завершені влітку 2022 у зв’язку з тим, що влаштування піщаного насипу та його якісного ущільнення для створення «з нуля» лівого віднесеного повороту потребують дещо більшого часу.


Транспортна розв’язка включатиме в себе шляхопровід, чотири з’їзди та два лівосторонні віднесені повороти. ЇЇ загальна протяжність становить 4,6 кілометра.


Активно ведуться у 2021 році дорожні роботи на автомобільній дорозі Н-03 Житомир – Чернівці від села Красносілка і до межі з Хмельницькою областю. У верхньому шарі дорожнього покриття відновлено більше 30-ти кілометрів. На ділянці від м. Чуднова до с. Красносілки ще тривають ремонті роботи.


Одним із ключових об’єктів на автомобільній дорозі Н-03 Житомир – Чернівці, км 57+058, є будівництво шляхопроводу через залізницю поблизу міста Чуднів. У 2021 році не вдалось завершити роботи з влаштування шляхопроводу з об’єктивних причин. На об’єкті встановлені балки, проведені армувальні роботи та виконані роботи із заливання монолітної плити. Активно ведуться роботи з влаштування насипу земляного полотна на підходах до шляхопроводу, що дасть можливість завершити роботи у 2022 році.


Як і було сказано раніше, не забуваємо і про територіальні дороги. Тривають роботи з поточного середнього ремонту двох ділянок автомобільної дороги Т-06-11 Ставище – Брусилів – Попільня. Ділянка, що в селі Квітневе Корнинської ОТГ, була в жахливому стані. Сьогодні 4 кілометри дороги відремонтовані повністю та планується відновити ще 19 кілометрів у 2022 році.


Ви анонсували про проведення освітлення доріг. Де і на якому етапі ці роботи?

Безпека руху завжди є важливим та пріоритетним напрямком для Служби автомобільних доріг у Житомирській області. При відновленні доріг увагу приділяємо влаштуванню зовнішнього освітлення доріг. У 2021 році розпочато роботи відразу на двох автомобільних дорогах: М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський на ділянках км 165+350 – км 169+970 (між селами Піщанка та Оліївка), км 182+704 – 205+290 (від міста Житомир до села Рея) та Н-03 Житомир – Чернівці від м. Житомира до м. Чуднова. Роботи тривають і на даний час.


Влаштовано більше 500 опор зовнішнього освітлення, прокладено кілометри кабельних ліній. Завершити роботи плануємо у 2022 році. Влаштування освітлення суттєво вплине на безпеку дорожнього руху у вечірній та нічний час доби. Освітленість доріг зменшить аварійність на наших дорогах та забезпечить безпеку та комфорт для користувачів доріг та мешканців населених пунктів.


Як дбаєте про збереження відремонтованих доріг?

Міністерством інфраструктури та Агентством автомобільних доріг України дуже багато зусиль та часу приділяється відновленню доріг, тому контроль за збереженням цілісності дорожнього покриття є надважливим для Служби автомобільних доріг у Житомирській області.


Хочемо нагадати, що Служба автомобільних доріг ще у 2020 році влаштувала два комплекси для моніторингу за станом доріг та умовами руху – системи «зважування в русі» WIM.


У 2021 році встановлюємо ще два таких комплекси: на автомобільній дорозі М-06 Київ – Чоп км 124+100 – км 125+500 перед селом Березина та на автомобільній дорозі М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський км 148+700 – км 149+500 біля села Андріївка. Система «зважування в русі» WIM дозволить попередити руйнування доріг та контролювати перевантаження великогабаритних транспортних засобів.


Крім того, Служба автомобільних доріг у Житомирській області приділяє важливу увагу експлуатаційному утриманню автомобільних доріг із метою вчасного реагування на несприятливі погодні умови та утримання доріг у належному експлуатаційному стані.


Маєте вже плани робіт на наступний 2022 рік?

Звісно, Служба автомобільних доріг має амбітні плани щодо відновлення доріг, що знаходяться на нашому балансі. Насамперед плануємо завершити роботи, що були розпочаті у 2021 році. Мова йде про основні напрямки – це дороги М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський та Н-03 Житомир – Чернівці.


Сьогодні на завершальній стадії знаходиться коригування проєкту реконструкції автомобільної дроги М-06 Київ – Чоп (на м. Будапешт через мм. Львів, Мукачеве та Ужгород) на ділянці км 129,6 – км 151,73. Північний обхід міста Житомир. Найближчим часом Службою автомобільних доріг буде проведено процедуру закупівлі для визначення підрядника для виконання даних робіт.


Оскільки ми вже почали мову про тендерні закупівлі, то хочу зазначити, що на сьогоднішній день вже тривають закупівлі з поточного середнього ремонту територіальних доріг за принципом «проєктуй-будуй». Це п’ять доріг, загальною протяжність близько 130 кілометрів.


Оголошено тендер на ремонт автомобільної дороги Н-02/М-06/ – Кременець – Біла Церква – Ржищів – Канів – Софіївка на км 197+591 – км 209-540, км 213+011 – км 260+650 від межі з Хмельницькою областю до Вінницької.


Звісно, що реалізація планів залежить від виділеного фінансування. Служба автомобільних доріг за підтримки Укравтодору та завдяки програмі Президента України «Велике Будівництво» буде докладати максимум зусиль для доведення автомобільних доріг державного значення Житомирської області до належного експлуатаційного стану, забезпечення безпеки дорожнього руху та розвитку мережі доріг.


Для працівників Служби автомобільних доріг у Житомирській області дуже важлива підтримка та думка громадськості.


(Розмову вела Ярослава Щира)





Вчора

Сторінки:
Нагору