БЕР
П'ятниця
29
07:08

​Вибухотехнік-кінолог з Житомирщини Юлія Овчаренко про вдале професійне перепрофілювання і своїх чотирилапих улюбленців

Старший лейтенант поліції має двох хвостатих помічників, особистих вихованців – досвідчену вівчарку Нокі та юного малінуа Неша. Поліцейська розповіла, як з харків’янки стала житомирянкою, з ландшафтного дизайнера – поліцейським кінологом, а тепер іще й вибухотехніком.

Інспекторка відділу ВТС ГУНП Житомирщини має подвійні функції: вона – і вибухотехнік, і фахівець-кінолог, який працює зі спеціально тренованими на пошук вибухівки службовими собаками. Нині у Юлії Овчаренко дві чотирилапі вихованки.


– Я родом з Харкова і взагалі за освітою – ландшафтний дизайнер і менеджер. Але у 2012 році кардинально змінила свій вибір і долучилась до лав колишньої міліції. У Житомир потрапила тоді ж у заклад початкового навчання працівників органів внутрішніх справ курсантом циклу кінології. Насправді це дуже складно – підкорити своїй волі і витренувати у собаки потрібні для успішної служби навички, — розповіла Юлія.


Після закінчення курсу дівчина повернулась до Харкова, де працювала кінологом. Вівчарка Нокі з’явилась у неї у 2014 році. Разом з нею Юлія виконувала службові завдання не тільки в рідному краї, але й двічі на сході країни, у зоні проведення антитерористичної операції. А після курсів перепідготовки погодилась на пропозицію продовження подальшої служби у Житомирі:


– Досвід кінолога, який я здобула за час служби, — справді безцінний. Але, вважаю, потрібно постійно розвиватись. Тож обрала собі новий, пов'язаний із засвоєними знаннями, напрямок – поліцейський-вибухотехнік. Уже кілька років я працюю в колективі житомирської поліції. Переїхала сюди разом зі своєю «ветеранкою» Нокією. А для нового напрямку служби взяла ще одного собаку – бельгійську вівчарку Неша. Він здібний і слухняний пес, з яким ми разом опановуємо вибухотехнічну справу.


Вибухотехніків-кінологів залучають до ситуацій із неочевидними ймовірними загрозами: для перевірки виявлених підозрілих пакунків, для пошуку прихованої зброї та вибухівки тощо.


– У Житомирі завдяки керівнику підрозділу Володимиру Підкуйку і за підтримки колективу дізналась і навчилась у професійному плані, мабуть, більше, ніж за попередні роки служби, — розповідає Юлія Овчаренко. - У період валу анонімних повідомлень про нібито замінування тих чи інших об’єктів нас залучали до перевірок. Наприклад, ми визначали вміст пакунка у поштоматі біля одного із супермаркетів. Тоді спрацювали собаки колег-кінологів, навчені на пошук вибухівки. Мій Неш також зреагував, але не так, як на вибухівку або боєприпаси. Врешті, коли перевірили, у пакунку виявився набір гель-лаків. Тож недивно, що всі службові собаки відчули запах токсичної речовини. Це про те, наскільки важливо кінологам розуміти поведінку пса, щоб правильно зорієнтуватись у ситуації та спланувати подальші дії. Від цього залежить безпека і самих саперів, і оточуючих їх людей.


Необхідні навички у службових собак треба відпрацьовувати постійно, тож у функціях вибухотехніка з такою спеціалізацією – ще й догляд і тренування чотирилапих помічників:


– Це не просто пес. Це друг і напарник, який захистить у небезпечний момент мене та інших людей. Усвідомлюючи це, я намагаюсь вкладати максимум зусиль для знань та належного догляду за тваринами.


«Ветеранка» Нокі залюбки відкликається на привітання Юлії - «Слава Україні!», а малінуа Неш щодня бадьоро висловлює господині свою прихильність і готовність до виконання складних завдань.


13 червня у фахівців вибухотехнічної служби поліції професійне свято. Тож цим надвідповідальним і мужнім поліцейським бажаємо успішно долати всі виклики та небезпеки! Мирного неба і натхнення на добрі справи!


Теги: відео

Вчора

Сторінки:
Нагору