БЕР
Четвер
28
10:14

​ «Альтернатива є – безпечна школа»: У Житомирі Людмила Зубко презентувала проєкт із захисту учнів від COVID-19

Після тривалого карантину повернутися до рідної школи мріють не лише учні, а й їх батьки та вчителі. Проте, враховуючи усю небезпеку, пов’язану з COVID-19, повернення за шкільні парти має бути в першу чергу безпечним для дітей. Дистанційна освіта, яка була застосована в останні місяці навчального року, отримала безліч негативних відгуків від батьків та дітей.

У вівторок, 21 липня, підприємиця та засновниця громадської організації «Житомир, зроби голосніше» Людмила Зубко презентувала у Житомирі проєкт «Альтернатива є – безпечна школа». На прикладі Житомирської загальноосвітньої школи «Сяйво», разом з командою епідеміологів та інфекціоністів Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) на чолі з Андрієм Александріним було проведено ретельний аудит закладу щодо інфекційної безпеки.


Це стало першим етапом проєкту, який також передбачає: розробку програми з інфекційної безпеки; навчання персоналу, дітей та батьків; моніторинг і контроль за дотриманням правил.


«Разом з командою експертів Національної групи з інфекційного контролю ми хочемо відпрацювати одну школу в Житомирі, щоб навчання тут було безпечним. Ключове слово - безпечним і для батьків, і для дітей, і для вчителів. Власне тому, це спільна відповідальність, і спільна напруга, і спільна робота. Але альтернатива є, і ми всі маємо бути в спільній відповідальності», - розповіла Людмила Зубко.


Досвід реалізації подібних проектів у пані Людмили вже є. У квітні цього року, коли вся країна була в жорсткому карантині, і багато підприємців залишилося без роботи, вона стала ініціатором розробки «Протоколів щодо безпечного функціонування закладів загального харчування». Ці документи були також розроблені спільно з NEGIC. Розробленими протоколами скористалися в МОЗ, що дозволило вже з початку травня відчинитися закладам харчування.


«Сьогодні цей проєкт - це системне рішення. Ми проведемо ретельний аудит, після якого надамо звіт і протокол інфекційного контролю в закладах навчання. Це - перший етап. На другому етапі нам треба навчити, провести тренінги для педагогів, батьків та дітей. І третій етап – це ретельний контроль всіх цих заходів. Мені здається, що це стосується не тільки короновірусу, а й всіх вірусів, тому що кожен рік у нас місяць-два випадає з навчального процесу. Ми бачимо, що вже середина літа, але досі немає рішень від уряду та МОЗ. Тому цей проект - це системне рішення яке дасть нам можливість убезпечитись всіх від цих вірусів», - наголосила Людмила Зубко.

В свою чергу лікар-епідеміолог Андрій Александрін зазначив, що, крім коронавірусу, є й інші інфекції, які передаються повітряно-крапельним і контактним шляхом. Тому основні рекомендації направлені на провітрювання приміщення, ефективну гігієну рук, контроль температури та вологості в приміщенні.


«Ми маємо показати, як повинна виглядати безпечна школа. Наша мета на сьогодні показати і створити з цієї школи «золотий стандарт» інфекційної безпеки. Це буде складно, тому що за короткий час необхідно не лише дати рекомендації, а й створити умови, при яких люди почнуть змінювати свою поведінку», - підкреслив Андрій Александрін.


Присутня на заході мама двох учнів цієї школи Вікторія Алєксєєнко, розповіла про складнощі, пов’язані з дистанційним навчанням під час карантину. Житомирянка сподівається, що новий навчальний рік для її пройде у школі, де для цього будуть створені усі умови.


Ініціатори проєкту «Безпечної школи» активно працюють над тим, щоб ефективний, а головне абсолютно безпечний для дітей навчальний процес запустився якомога раніше, і вже з 1 вересня усі діти змогли сісти за шкільні парти.

Вчора

Сторінки:
Нагору