КВІ
Субота
20
03:48

​130 млн грн інвестує в будівництво Сарненського заводу з переробки відходів громади німецька компанія «Braun Industrial Technology» GmbH

​130 млн грн інвестує в будівництво Сарненського заводу з переробки відходів громади німецька компанія «Braun Industrial Technology» GmbH («Браун Індастріал Технолоджі» ГмбХ)

15 березня 2021 року в місті Сарни зареєстровано спільне підприємство – ТОВ «Сарненський завод переробки відходів» (ЄДРПОУ 43921711, https://youcontrol.com.ua/ru/catalog/company_detai...).


Сарненська громада підтримала ініціативу голови громади Руслана Серпенінова щодо вдосконалення системи поводження з відходами територіальної громади. Робоча група, створена за його розпорядженням, два місяця вивчала сучасний рівень екологічних вимог в Україні та країнах Європейського союзу, існуючі технічні та економічні умови. До співпраці були залучені фахівці «Німецько-українського підприємства «БІТ» (www.bit-ukr.com.ua), які презентували інвестиційну пропозицію компанії «Браун Індастріал Технолоджі» ГмбХ («Braun Industrial Technology» GmbH) Німеччина)) (www.bit-gmbh.com), метою якої є спільне будівництво і промислова експлуатація сучасного заводу з переробки всього обсягу відходів, які генеруються територіальною громадою. Інвестиційна пропозиція передбачає імпорт сертифікованої технології поводження з відходами, в тому числі і переробку відходів які біологічно розкладаються. Технології компанії «WABIO Technologie» GmbH (Німеччина), (http://www.wabio.de/) мають не тільки сертифікацію по дотриманню норм Директив Європейського Парламенту та Ради Європи, а і сертифіковані німецьким державним банком розвитку KfW (нім. Kreditanstalt für Wiederaufbau - Кредитна Установа для Відбудови) (www.kfw.de), як економічно спроможні.


Керівник «Німецько-українського підприємства «БІТ» Ігор Трушенко розповів, що за цією ж програмою створені й успішно почали працювати компанії в Борщівській територіальній громаді Тернопільської області (https://youcontrol.com.ua/ru/catalog/company_details/43947813/) та в Бородянській громаді на Київщині (https://youcontrol.com.ua/ru/catalog/company_details/43622327/). Кожне таке підприємство забезпечить додатково 48 робочих місць для місцевих жителів. Ще одним важливим напрямом своєї діяльності компанія вважає плантації біоенергетичних рослин згідно програми компенсаційних кліматичних насаджень (https://kolo.news/category/suspilstvo/25072).


Позитивних моментів від прийняття рішення депутатами Сарненської міської ради можна перелічити чимало. Головна перевага – покращення довкілля, енергетична і економічна незалежність громади, принаймні, відчутні кроки в цей бік. Адже завод не тільки займеться переробкою відходів, а й вироблятиме електричну та теплову енергію а також органічні добрива. Продаж виробленої електроенергії буде здійснюватись на загальний енергоринок за «зеленим» тарифом, що забезпечити додаткові надходження в бюджет, а це вже перспектива спрямувати бюджетні кошти на розвиток громади, замість кишені енергомонополістів.


Завод розвантажить громаду від відходів, а довкола заводу зможуть утворюватися супутні підприємства тепличні, переробні та інші, формуючи повноцінний індустріальний парк. Це в свою чергу дасть громаді можливості для сталого розвитку, втілення вартісних соціальних програм, створення додаткових робочих місць для мешканців громади.


Фахівці ТОВ «Німецько-Українське Підприємство «Браун Індастріал Технолоджі», яке буде разом з Сарненською громадою, будувати і експлуатувати завод, запропонували найпрогресивнішу технологію в галузі переробки відходів і альтернативної відновлюваної енергетики. Профільний інвестор акумулював передовий досвід створення спеціалізованих економічно обґрунтованихпідприємств. Відходи сортуватимуться – вторинна сировина (скло, метал, пластик) йтиме на повторну переробку, біологічні відходи на виробництво біогазу, з сухого залишку, після відбору біогазу, вироблятимуться органічні добрива, які можуть використовуватись на потреби громади, або можуть продаватись на внутрішньому ринку чи на експорт.


Виробництво не передбачає забруднюючих викидів - фільтраційні системи забезпечують очищення викидів в повітря, в тому числі і очищення від специфічних запахів. Надійна система очищення рідких стоків забезпечуєякісні фізико-хімічні характеристики води і показники біологічної безпечності, в повній відповідності діючим нормативам України для скиду в поверхневі води.


Спільна робота над проєктом з розвитку економіки громади, забезпечення електричною і тепловою енергією, розвитку комунального господарства і місцевої інфраструктури громади, а також захисту навколишнього середовища, це гарний приклад сучасного підходу в формуванні стратегічного плану розвитку окремої громади.


- Німецький партнер-інвестор визначив Сарненську громаду, як надійного партнера в створені спільного бізнесу, який зацікавлений в використанні сучасного європейського досвіду вповодженні з відходами, згідно стандартів ЄС, це практичний крок європейської інтеграції на окремій території Рівненської області - наголошує директор «Німецько-Українського Підприємства «БІТ» Ігор Трушенко.


- Функціонування такого заводу - дуже нагальна потреба для забезпечення комфортного проживання мешканців Сарненської громади та поліпшення екологічної обстановки в населених пунктах, - каже міський голова Руслан Серпенінов.


Перший крок зроблено – спільне підприємство створено. Це вже не тільки намір, а старт до великої спільної праці.


Марія Бойко

Вчора

Сторінки:
Нагору