КВІ
Вівторок
16
10:54

​12-річна житомирська футболістка Аня Григоришина: три роки вмовляла маму, аби віддала мене на футбол

12-річна житомирянка Анна Григоришина вже понад два роки займається професійним футболом, граючи у житомирській команді дівчат "Зірочки Полісся". Мама Ані каже, що до цього вважала футбол виключно чоловічою справою, тож, доньці довелося вмовляти її, перш ніж вона погодилася віддати її на футбол.

19 червня у світі відзначають День дитячого футболу. Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з дванадцятирічною футболісткою Анною Григоришиною, котра вже сім років займається спортом, останні два з яких – професійним футболом.


"У себе в дворі я грала з хлопцями у футбол і мені дуже подобалося, – говорить Аня. – Захотілося займатися цим професійно. Мама довго мені відмовляла, тому що я – дівчинка. А потім у Житомирі з'явилася дівчача футбольна команда. Я записалася в неї у березні 2019 року та до сьогодні граю".


Журналістам Суспільного Аня розповіла, що в її сім'ї ніхто футболом професійно не займався. Тато трохи грав у дитинстві, а мама – в коледжі. Дівчинка каже, що до 2019 року відвідувала гуртки з акробатики та айкідо, але тепер мріє стати відомою футболісткою.


"Коли Аня вирішила піти з айкідо, я сказала: все, більше ти нікуди не підеш, у мене не вистачає сил, – говорить мама Ані Вікторія Дубовик. – Але потім вона сказала, що хоче ходити на футбол, і тут у мене з'явилася якась категоричність. По-перше, футбол же ніби вважається чоловічою грою. Я боялася, що з тендітної дівчинки може вирости жорстка дівчина, тому була категорично проти. Вона вмовляла мене років три, мабуть. Щоразу, як Аня була на вулиці, коли не вигляну у вікно – вона б'є м'яча, а з нею біжить юрба хлопців. Тоді я зрозуміла, що проти природи нічого не вдієш".


Вікторія каже, що вона вирішила записати доньку до хлопчачої команди з футболу з думкою про те, що відвідавши кілька тренувань і побачивши, наскільки це важко, Аня відмовиться. Але тоді якраз з'явилася команда дівчат "Зірочки Полісся", куди набирали юних футболісток. І Аня стала однією з них.


"Не кривитиму душею – були моменти, коли Аня розчаровувалася, адже фізичне навантаження досить велике, одна розминка, мабуть, тільки хвилин сорок. А донька не була готова до цього. Вона думала, що вийде на поле, буде просто грати і все. Тренування виявилися складними. Але нам пощастило з тренером. Він до них ставиться не тільки, як до дівчат, але і як до спортсменок. А там вже інше ставлення", – говорить мама Ані.


Зі слів Ані, тренування тривають по півтори години, проходять вони тричі на тиждень. Бувають різними, але в основному, це розминка, удари, пробіжка. Юній футболістці найбільше подобається виконувати удари.


"Існують стереотипи, що хлопці вміють грати у футбол, а дівчата – ні, але ми доводимо протилежне. У мене немає таких друзів, які б говорили, що мені це не підходить. Багато моїх подруг теж люблять грати у футбол. Немає тих, хто б сказав: "Ти ходиш на футбол, значить, не така, як всі". Навпаки, всі до цього ставляться нормально. Я навіть на уроках фізкультури навчаю однокласників грати у футбол. Спочатку це звичайна розминка, а потім дівчата йдуть на волейбол, а хлопці – на футбол. І я йду разом з хлопцями. А ще якось у дворі я намагалася тренувати одну дівчинку. Мені цікаво когось навчати",– розповідає Аня.


Дивитися футбол по телевізору юна футболістка не дуже любить, але має улюбленого гравця – Ліонеля Мессі. З її слів, найважливішою у футболі є швидкість. На питання, чи поїхала б працювати у закордонну футбольну команду, Аня каже, що поїхала б, але грати у команді "Зірки Полісся" їй теж дуже подобається, бо там вже всі свої.


Дівчинка говорить, що мріє навчитися добре грати у футбол, аби нею пишалися батьки. А в майбутньому хоче не лише продовжити займатися професійним футболом, а й стати тренеркою.

Вчора

Сторінки:
Нагору