КВІ
Четвер
25
06:33

​13 років без власного житла: Житомирянка живе та ночує на вулиці

Житомирянка Тетяна Костюк 13 років не має власного житла. Деякий час жінка жила в сина та знайомих, три роки – у притулку для бездомних осіб, але останні два тижні вона ночує на вулиці. Про це Суспільному розповіла сама Тетяна Костюк. За її словами, 13 років тому вона жила в будинку на вулиці Князів Острозьких, але згодом її покинув та вигнав з дому чоловік.

"Мене кинув чоловік вже тринадцять років, – каже Тетяна Костюк. – У мене пам'ять гарна, я не алкоголічка. Ви бачите, що я сиджу тут цілий день і в мене немає горілки. Я подавала до суду і судилася три роки, але чоловік помер. Було двоє дітей, але син помер, а донька не приймає мене".


Кореспонденти Суспільного намагалися поспілкуватися із донькою, але за адресою, яку назвала Тетяна Костюк, жінки не було вдома. Те, що Тетяна живе на тротуарі, жителі мікрорайону помітили два тижні тому, розповідає Лариса Стоцька.


"Вже другий тиждень тут живе точно, під дощем також тут ночує, – каже жителька мікрорайону. – У спеку, вона також тут. Постійно бачу, що люди йдуть, купують їй хліб та молоко. Зі спиртним її жодного разу не бачила або, щоб вона п'яна сиділа. Втім найстрашніше у цій ситуації те, що приїжджала поліція, швидка, але ніхто нічого не робить абсолютно".


Пресофіцер патрульної поліції в області Ігор Іванюк розповів Суспільному, що інспектори реагують на всі виклики такого роду.


"Патрульні спілкуються з громадянином, викликають швидку медичну допомогу, пропонують такій особі підвести її додому, але, якщо ця особа без постійного місця проживання, то пропонують їй проїхати на вулицю Іподромну, де знаходиться соціальний центр для осіб, які не мають постійного місця проживання", – сказав Ігор Іванюк.


У міському центрі обліку бездомних осіб Тетяна Костюк перебуває три роки, але, за словами представника центру Миколи Ткачука, жінка час від часу втікає.


"У нас за договором у центрі не можна із собою приносити та розпивати спиртні напої, а її це не влаштовує, вона любить випити. Коли холодно, взимку, то вона постійно у нас, а як тільки потеплішає – йде. Ми ж не маємо право силоміць її тримати. У нас вільний вхід, вільний вихід", – каже Микола Ткачук.


Директор житомирського центру з надання правової допомоги Олександр Коваль говорить, що людина може жити на вулиці, якщо вона того хоче.


"Якщо ця особа не вчиняє жодного адміністративного чи кримінального правопорушення, не жебракує, не долучає малолітніх дітей до жебракування чи вживання спиртних напоїв, то вона і не може бути притягнена до відповідальності лише за те, що вона перебуває на вулиці. У нас є право вільного вибору місця проживання, ніхто не може вплинути на вибір особи в такому способі життя", – повідомив у коментарі Суспільному директор Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Коваль.

Вчора

Сторінки:
Нагору