КВІ
Вівторок
23
14:43

​14 грудня - День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС

Все далі і далі відходять від нас роки, пов’язані з аварією на ЧАЕС. Для Вас, учасників ліквідації, це ніби було вчора, а вже виповнилася 31 річниця з тієї квітневої ночі, коли прогримів вибух на 4 енергоблоці ЧАЕС і світ розділився на до- і післячорнобильський період. Щороку у ці грудневі дні збираються всі члени громадських чорнобильських організацій, представники влади та й просто небайдужі громадяни, щоб вкотре відзначити пам’ятну та скорботну дату – День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Від щирого серця звучать слова: «Ми пам’ятаємо ваш подвиг, який ви здійснили заради врятування нашої країни і всього людства від ядерної катастрофи. Ризикуючи власним здоров’ям і самим життям, ви ліквідували наслідки найстрашнішої аварії в історії людства. Всі ви, солдати і офіцери тієї страшної боротьби з ядерною загрозою з честю виконали свій військовий і громадянський обов’язок. Доки ви живі, наш обов’язок пам’ятати про той вклад, що ви зробили, ліквідовуючи наслідки аварії.


Найболючішими питаннями в наші дні є питання соціального та медичного захисту постраждалих від аварії на ЧАЕС, особливо ліквідаторів, яких у нас в області нараховується понад 8 тис. (загалом по Україні 320 тис).


Президент України Петро Порошенко в червні 2017 року підписав Закон «Про внесення зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». «Думаю, що це буде один із важливих етапів щодо наших кроків у посиленні захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи», - підкреслив Глава держави. Закон встановлює з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника дружинам або чоловікам, які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, віднесеним до 1 категорії. Згідно з документом це право надається незалежно від причинного зв’язку смерті годувальника з Чорнобильською катастрофою.


Гордістю медичної громадськості області стало відкриття в грудні 2016 року в обласній клінічній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського терапевтичного відділення для постраждалого населення області, де в сучасних комфортних умовах надається високоспеціалізована допомога третинного рівня за кошти державного та обласного бюджету. Так за 10 місяців поточного року у даному відділенні проліковано 1650 пацієнтів, з них 200 учасників ліквідації. Загалом у лікарні, яка є спеціалізованим закладом з надання медичної допомоги постраждалому населенню в області, щороку проходить лікування 3,5-4 тисячі пацієнтів, які мають статус постраждалих.


Основними резервами для зниження надмірно високої захворюваності та смертності постраждалих є поліпшення якості диспансеризації, покращення ранньої діагностики, підвищення ефективності лікування, профілактика хронічних захворювань.


Напередодні Дня вшанування ліквідаторів хочеться сказати: «Люди, будьте обачливі! Не допустіть нового лиха, яке загрожує нашій планеті на ім’я Земля!»


Я ніколи не була у Чорнобилі.

Я ніколи не бачила чорного лісу.

Він сам ввірвався в мою оселю, у попелі.

Наді мною простер чорну завісу.

Не була я в Чорнобилі, та знаю.

Не одна я від нього страждаю.

Будьте пильними, люди, знайте.

Про наслідки його пам’ятайте!


Автором цих зворушливих рядків є Валентина Пономарьова з с. Гаврилівка Покровського району Дніпропетровської області.

Вчора

Сторінки:
Нагору