БЕР
П'ятниця
29
00:42

​Як на Житомирщині ділки «відмили» 12 млн грн

Податківцями Головного управління ДПС у Житомирській області за матеріалами Управління Служби безпеки України в Житомирській області проведено аналітичне дослідження.

В результаті встановлено, що протягом 2019 – 2020 років на території Житомирської та Київської областей діяв ряд суб’єктів господарської діяльності, які були залучені до схеми штучного формування податкового кредиту з ПДВ на суму понад 12 млн гривень.


З використанням вказаних матеріалів, у межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України, працівниками Служби безпеки України проведено обшуки офісів та місць зберігання пального у Житомирській та Київській областях. В результаті викрито та блоковано діяльність міжрегіонального центру, діяльність якого була спрямована на ухилення від сплати податків. Центр «обслуговував» значну кількість суб’єктів господарювання - замовників з кількох областей країни, «відмивши» 12 млн гривень.


Встановлено, що організатором центру був київський бізнесмен, який займався реалізацією пального. Він створив низку фіктивних фірм, через які, використовуючи фізичних осіб-підприємців, реалізовував пальне за готівку. Проте, за офіційними документами, продукція нібито зберігалася на нафтобазі комерсанта у Житомирській області. Це дозволяло зловмиснику штучно відображати у звітності наявність залишків продукції.


Потім бухгалтери «виготовляли» документацію для фіктивного продажу пального клієнтам центру, серед яких – значна кількість агропромислових підприємств. Цей механізм дозволяв «покупцям» протиправно мінімізувати сплату податків до державного бюджету, в тому числі, шляхом штучного формування податкового кредиту з ПДВ та збільшення витрат на вирощування та збір сільгосппродукції. Організатори центру отримували за свої «послуги» 5-6% від суми обороту.


На даний час тривають слідчі дії.

Вчора

Сторінки:
Нагору