БЕР
П'ятниця
29
15:23

​Як на Житомирщині тренують службових поліцейських собак

Вони «виходять на слід» злочинця та допомагають віднайти приховані наркотики та вибухівку. Саме за допомогою службових собак поліцейські якомога швидше можуть розшукати зниклу дитину, а віднедавна в Нацполіції проходять підготовку і штурмові собаки у спецпідрозділі КОРД. Подивитися, як проходять навчання та «підвищують кваліфікацію» поліцейські собаки, на екскурсію до кінологічного центру завітали діти.

Як розповіла начальник кінологічної служби Нацполіції Світлана Коломієць, загалом в Національній поліції служить майже тисяча собак. Водночас поліцейські, які хочуть стати кінологами, навчаються у «Житомирському навчальному центрі підготовки поліцейських».


«Люди, які вирішили стати кінологами, навчаються тут 6 місяців. Напрямки, в яких використовуються службові собаки Нацполіції, – розшук дітей, пошук злочинця по запаховому сліду, пошук вибухових та наркотичних речовин, загиблих людей», – розповіла Світлана Коломієць.


Вона додала, що кожний собака є індивідуальним і підбирається саме під кінолога:


«Кінолог і собака – це одне ціле, вони підбираються по темпераменту. Також у нас є племінні кінологічні центри, де ми вирощуємо цуциків і передаємо їх на кінологічні центри Нацполіції. Всього в Україні 27 кінологічних центрів».


Як розповідає кінолог, важливо постійно підтримувати робочі якості собаки. Відтак службовий пес отримує сертифікати про допуск до роботи, і, як і справжньому поліцейському, йому потрібно постійно проходити навчання та підтверджувати свою кваліфікацію.


Зараз на базі кінологічного центру Житомирського навчального центру «підвищення кваліфікації» проходять 23 поліцейські собаки. Віднедавна на базі центру розпочали роботу за новим напрямком – штурмовим. Таке навчання проходять собаки спецпідрозділу КОРД.


«Ми постійно аналізуємо роботу кінологів інших країн і розуміємо, як важливо поліцейському мати такого помічника на силовому затриманні, де є озброєний злочинець, де може бути застосована вогнепальна зброя, де собака спрацює і дасть кілька важливих секунд, щоби спецпризначенці зайшли та відпрацювали приміщення», – розповів начальник навчального центру Максим Каптенко.


Зазвичай службові собаки служать в Нацполіції до 8 років, але якщо собака в гарній фізичній формі, він може продовжити свою службу. Нерідко після завершення служби кінолог забирає собаку додому або ж він продовжує жити у кінологічному центрі.

Сторінки:
Нагору