КВІ
Вівторок
23
23:39

​Як в умовах блекауту житомирські аптеки та амбулаторії зберігають ліки

Для зберігання окремих медичних препаратів, зокрема вакцин, потрібні холодильники, які, в свою чергу, залежать від електроенергії. Кореспонденти Суспільного дізнавалися, як в аптеках та амбулаторіях Житомира зберігають такі ліки при відсутності електроенергії.

Підтримувати роботу холодильників для ліків в умовах відключень електроенергії допомагають генератори. В Житомирі із пів тисячі аптек генераторами забезпечені сімдесят, розповів в коментарі Суспільному начальник державної служби лікарських засобів та контролю за наркотиками в Житомирській області Сергій Моторний. І наразі аптеки продовжують закуповувати генератори. Для прикладу, одна із аптечних мереж закуповує 50 генераторів, каже Сергій Моторний. Деякі аптечні заклади також мають намір закупити декілька десятків генераторів.


Загалом, за словами Сергія Моторного, частка термолабільних лікарських засобів в аптечних закладах, які зараз у них зберігаються, не дуже велика.


"В основному температура зберігання лікарських засобів – до 25 градусів, тобто температура дозволяє зараз зберігати. А таких біологічних препаратів, вакцин чи інсуліну, які потребують температурного режиму плюс чотири – плюс вісім градусів, небагато", – каже Сергій Моторний.


Одна з аптек Житомира, де є генератор, працює в звичайному режимі, навіть коли вимикають електроенергію, каже фармацевтка цієї аптеки Катерина.


"За умови повного блекауту, коли немає світла і в нашій аптеці також, ми одразу переходимо на генератор, який підключаємо самостійно. Тому за термін і температурний режим зберігання ліків можна не хвилюватися", – каже Катерина.


Житомирянка Ірина каже, що коли немає електроенергії, ліки купує в аптеках, які мають генератори.


В амбулаторіях Житомира, яких в місті 20, за весь період відключень електроенергії проблем зі зберіганням вакцин не було, сказав медичний директор центру первинної медико-санітарної допомоги Олександр Косміна.


Кожна амбулаторія має свій генератор. В кожній лабораторії, і дитячій, і дорослій, є основні та запасні холодильники, в яких зберігаються імунобіологічні препарати, тобто вакцини, каже Олександр Косміна.


В холодильнику є градусники і термотестери для контролю температури. Навіть в нічний час можна включити комп’ютер і подивитися, яка температура була вночі.


"В крайньому випадку ми маємо сумки-холодильники для транспортування. І якщо на будь-якій локації немає довготривало світла, і температура підходить до того, що не можна там зберігати, ми маємо холодові заморожені елементи і транспортуємо в приміщення, де електроенергія є, і розміщуємо там цю вакцину. Жодна вакцина не була утилізована у зв'язку з недотриманням холодового ланцюга", – каже Олександр Косміна.

Вчора

Сторінки:
Нагору