КВІ
Вівторок
23
10:37

​Аудитори провели державний фінансовий аудит діяльності МКП «Бердичівводоканал»

Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області завершили державний фінансовий аудит діяльності міського комунального підприємства «Бердичівводоканал» за період з 01.01.2018 по 31.03.2021. Під час проведення заходу державного фінансового контролю аудитори нарахували упущених вигод, недоотриманих доходів і непродуктивних витрат на суму понад 50 млн грн.

Підприємство є власністю територіальної громади міста Бердичева, яке здійснює самостійну господарську діяльність. Зокрема, за результатами аналізу фінансово-господарської діяльності Підприємства, здійсненого за сукупністю коефіцієнтів, наявності збитків у досліджуваному періоді, аудитори встановили нестійке фінансове становище водоканалу.


Однією з основних проблем Підприємства є відсутність власних очисних споруд, що унеможливлює вплив на здійснення виробничої діяльності та якість послуг з очищення стічних вод, які водоканалу надає ТОВ «Комплекс екологічних споруд». Неефективні управлінські дії з боку керівництва водоканалу щодо визначення умов договорів з ТОВ «КЕС» стосовно якості надання послуг призвели до неефективного використання понад 33 млн грн на оплату неякісних послуг з очищення стічних вод.


Зволікання із затвердженням тарифів та їх коригуванням до рівня економічно обґрунтованих витрат за надані послуги з централізованого водопостачання та водовідведення позбавило Підприємство можливості отримати додаткового доходу на суму майже 15 млн грн.


Несвоєчасне здійснення платежів споживачами за надані послуги та невідшкодування різниці в тарифах призвело до нарахування Підприємству штрафних санкцій контролюючими органами. Суми зайвих витрат комунальників на їх сплату сягнули на понад 2 млн грн.


Окрім того, Підприємством не дотримуються вимоги нормативно-правових актів з експлуатації споруд та мереж централізованого водопостачання, поряд з цим, від 75 до 80% водопровідних мереж давно відпрацювали свій нормативний термін експлуатації. Як наслідок, стається велика кількість аварій, що призводить до чималих водних втрат та подачі споживачам води неналежної якості.


Варто зазначити, що понад 1 млн грн, отриманих від споживачів за надані послуги, Підприємством спрямовані на поточні потреби, хоча у структурі тарифу кошти передбачені на амортизаційні відрахування (відтворення зношених основних засобів).


Тож підсумовуючи результати проведеного дослідження, аудиторська група надала низку пропозицій і рекомендувала посилити внутрішній контроль за здійсненням господарських операцій, поліпшенням ефективності управління коштами і майном та покращанням фінансових результатів діяльності Підприємства.


З огляду на фінансову збитковість водоканалу, варто вжити невідкладних заходів із підвищення рівня його ефективності.

Вчора

Сторінки:
Нагору