БЕР
П'ятниця
29
09:11

​Богдан Червак узяв участь у відкритті пам'ятника Олегу Ольжичу в Житомирі

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак узяв участь у церемонії відкриття в Житомирі пам’ятника видатному поету, політичному діячу Олегу Ольжичу.

Ця урочиста подія зібрала разом учених, літературознавців, істориків, вчителів, священнослужителів різних конфесій, представників міської і обласної влади, широке коло громадськості.


Богдан Червак у своєму виступі зазначив, що пам’ятник, який відкрили в Житомирі, є першим пам’ятником Олегу Ольжичу не лише в Україні, але й у світі. До цього дня невеличкий постамент із погруддям було встановлено лише в США. «Сьогодні вірний син української нації – Олег Ольжич повернувся в Житомир, повернувся в Україну, повернувся, як герой», - наголосив перший заступник Голови Держкомтелерадіо.


Богдан Червак вручив відзнаки депутату Житомирської обласної ради Олені Галагузі, яка очолила громадський рух щодо увічнення пам’яті Ольжича в Житомирі, а також творцям документального фільму про Олега Ольжича, який знімався у Житомирі. Зокрема, режисеру драмтеатру Петру Авраменку.


Завершився захід спільним молебнем та покладанням квітів до постаменту.


Нагадаємо, що уродженець Житомира, син відомого українського поета Олександра Олеся, поет, археолог Олег Кандиба (Ольжич) був головою ПУН – проводу українських націоналістів (керівний орган ОУН). Під час війни координував діяльність похідних груп ОУН. З його іменем пов'язана діяльність націоналістичного підпілля у Києві в 1941-1942 роках. Виразна проукраїнська і антифашистська діяльність Олега Ольжича та похідних груп ОУН спричинили масові арешти і розстріли її членів. Зокрема, гестапо заарештувало чільного діяча ОУН Олену Телігу та її співробітників з газети "Українське слово". У лютому 1942 року українські націоналісти були розстріляні нацистами у Бабиному Яру.


Ольжич був змушений залишити Київ. Проте у травні 1944 року у Львові його заарештувало гестапо. Він загинув від тортур у концтаборі Заксенгаузен 10 червня 1944 року.

Вчора

Сторінки:
Нагору