БЕР
П'ятниця
29
03:09

​Через прояви домашньої тиранії поліцейські взяли на облік понад 2,2 тисячі жителів Житомирщини

Цьогоріч у регіоні поліцейські територіальних підрозділів за вчинення насильства у сім’ях склали майже 5,5 тисяч протоколів і відкрили чверть сотні кримінальних проваджень.

У регіоні оперативні виїзди на повідомлення про рукоприкладство або психологічний тиск у сім’ях здійснюють підрозділи поліції протидії домашньому насильству. Також розбираються у подібних ситуаціях дільничні і ювенальні офіцери та поліцейські секторів реагування патрульної поліції. Вони уповноважені на застосування передбачених законом заходів з припинення та попередження фактів домашньої тиранії.


Упродовж 7 місяців цього року поліцейські Житомирщини відреагували на кілька тисяч повідомлень жителів громад про випадки домашньої тиранії. У переважній більшості ці факти знайшли своє підтвердження, тож поліцейські склали більш як 5450 матеріалів про адміністративні правопорушення за ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) КУпАП.


Водночас у разі умисного систематичного вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства законодавством передбачено кримінальну відповідальність. Цьогоріч правоохоронці Житомирщини відкрили 25 кримінальних проваджень за ст. 126-1 (Домашнє насильство) КК України. Нині про підозру оголошено 16 особам, причетним до тиранії у родинах.


Наприкінці липня слідчі Житомирського райуправління поліції повідомили про підозри та за погодженням з окружними прокуратурами були направлені обвинувальні акти щодо систематичної домашньої тиранії жителям Хорошівської та Романівської громад. У першому випадку 24-річний син застосовував рукоприкладство до свого батька-пенсіонера. У другому – 34-річний чоловік постійно тримав у напрузі та ображав дружину. Нині обом загрожує покарання від штрафу до двох років позбавлення волі.


Аби попередити рецидиви, правоохоронці працюють з сім’ями, де раніше реєструвалися випадки домашнього насильства. Для цього створені відповідні обліки. У поточному році вони поповнились більш як 2200 особами, причетними до домашньої тиранії.


Правоохоронці закликають громадян не замовчувати подібних випадків. Якщо ви стали жертвою насильства у родині або вам відома інформація про особу, відносно якої вчиняється насильство, зателефонуйте за номером 102, зверніться до дільничного офіцера чи поліцейського громади, інших правоохоронців. Також можна зв’язатися з фахівцями з протидії домашньому насильству за допомогою безкоштовної «гарячої лінії» за номерами: 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного), 116 123 (з мобільного) або 15 47.

Вчора

Сторінки:
Нагору