БЕР
Четвер
28
20:31

​Депутати автономізували низку комунальних медичних закладів

На 23-й сесії обласної ради депутати проголосували за перетворення низки комунальних медичних закладів у некомерційні комунальні підприємства.

До цього часу процес автономізації пройшли 2 обласні та 19 районних закладів, і до них вже доєдналися ще 13 комунальних закладів охорони здоров’я, за реорганізацію яких 23 травня проголосували депутати обласної ради.


Як зазначається у методичних рекомендаціях МОЗу, автономізація закладів первинної медичної допомоги є основним завданням медичної реформи. Цей процес передбачає, що лікарні набувають статусу некомерційного комунального підприємства. Наразі лікарні працюють як бюджетні установи за бюджетним законодавством та з вертикальним управлінням. Їх керівники не мають свободи рішень і керуються наказами згори. Перетворення лікарень на комунальні підприємства дозволить розширити права медичних закладів до рівня всіх інших суб’єктів господарювання.


Реорганізація медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства сприятиме збільшенню їх самостійності в господарських і управлінських справах, стимулюватиме до поліпшення якості медичних послуг і підвищення економічної ефективності використання активів.


Більше того лише в такому статусі заклади охорони здоров’я зможуть укладати договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету.


Нагадаємо, що під час 23-ї сесії обласної ради озвучено низку політичних заяв, голова обласної ради Володимир Ширма прозвітував перед депутатами за проведену роботу у 2018 році.

Сторінки:
Нагору