БЕР
Четвер
28
18:20

​Депутати Житомирської міськради: 10% коштів від приватизації державного майна має надходити в бюджет громади

Передбачити у новому законодавстві правило, за яким 10% коштів від приватизації державного майна надходитиме в бюджет громади, на території якої знаходиться актив, просять депутати Житомирської міської ради у своєму зверненні до Верховної Ради України та Кабміну, прийнятому під час сесії міськради.

«З-понад 3 000 колись працюючих державних підприємств 1 000 давно зупинилися, а їхні борги перевищують вартість. Близько 15% усього народного майна здається в оренду нелегально… Ціною такої політики став утрачений промисловий потенціал, занепад інфраструктури та, як наслідок, – втрата робочих місць і трудова міграція», - йдеться у зверненні.


Депутати переконані: за допомогою малої приватизації можна вирішити питання довгобудів і занедбаних приміщень, запустити економіку, залучити додаткові кошти до місцевих бюджетів, дати людям роботу у себе вдома, а не за кордоном. У звернені депутатський корпус закликає Верховну Раду України ухвалити пакет законопроєктів щодо малої приватизації №№4572, 4573, 4574 і 4575, які усувають штучні бюрократичні перешкоди і спрощують процедуру підготовки до приватизації об’єктів як державної, так і комунальної власності.


«Усі 100% коштів від приватизації комунального майна, за загальним правилом, мають спрямовуватися до місцевих бюджетів. Але закликаємо Кабінет Міністрів України також передбачити в новому законодавстві правило, за яким 10% коштів від приватизації державного майна надходитиме в бюджет громади, на території якої знаходиться актив»


Занедбане державне майно стає проблемою громади, в якій воно знаходиться. Тому держава має розділити з місцевою владою не лише шкоду, а й потенційні вигоди від державної власності.


Водночас ми наполягаємо на тому, що Україна має зберегти контроль над підприємствами і активами, які мають стратегічний характер, належать до об’єктів критичної інфраструктури, оборони або мають важливе значення для народу України. Їхній статус і надалі має захищатися на рівні законодавства України.

Сторінки:
Нагору